Actualitatea eparhială — 09 octombrie 2014

Joi, 9 octombrie 2014, începând cu ora 10.00, în Aula Mare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, s-a desfășurat prima conferinţă pastoral – misionară din această toamnă, eveniment care i-a adus împreună pe preoţii și reprezentaţii așezămintelor monahale din protopopiatele Alba Iulia și Sebeș. Întâlnirea a debutat cu o slujbă de Te-Deum, urmată de lucrările propriu-zise ale conferinţei, prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și de luări de cuvânt ale participanţilor.

A doua conferința semestrială din acest an abordează o tema de o deosebită actualitate: Duhovnicia și Cultura – temelii pentru o slujire sacerdotală dinamică și rodnică. Ea aduce în discuție necesitatea pregătirii continue a preoților pentru misiunea de o importanță majoră pe care o au de îndeplinit din încredințarea Arhiereului lui Hristos în lumea contemporană. În cadrul prelegerii a fost recapitulată pregătirea duhovnicească a sfinților slujitori prin rugăciune – ozonul vieții interioare și spovedanie – reașezarea în sfințenia baptismală, dar și necesitatea lecturilor duhovnicești, a angajamentului moral total și a cultivării relațiilor sufletești cu oamenii duhovnicești. Totodată, s-a insistat asupra pregătirii culturale neîncetate a păstorului sufletesc prin lecturi diverse, prin actualizarea cunoștințelor din domeniul psihologiei și pedagogiei, prin perfecționarea continuă în cadrul cursurilor pentru obținerea gradelor profesionale și prin participarea la diferite evenimente culturale din comunitate.

Conform Statului de Organizare şi Funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, la nivelul întregii ţări, în fiecare an se organizează două conferinţe preoţeşti semestriale, în cadrul cărora sunt tratate atât teme elaborate şi propuse de Sfântul Sinod, cât și subiecte stringente pentru eficientizarea misiunii pastoral – misionare şi progresul duhovnicesc al preoţilor şi credincioşilor.

3,343 total views, 1 views today

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Share

Autorul articolului

Redactia Radio Reintregirea

Un post de radio aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, care şi-a început emisia în ziua de 25 decembrie 2001. Ascută live de aici.