Actualitatea religioasă — 16 august 2015

Sfânta Mahramă a Mântuitorului Iisus Hristos este cinstită în fiecare an la 16 august în Biserica Ortodoxă Română. Conform Tradiţiei, pânza a fost dată de Iisus Hristos regelui Abgar al Edessei pentru a fi vindecat de lepră. Pe mahramă a rămas imprimat chipul Mântuitorului care, de-a lungul timpului, a constituit model pentru iconografi. Ea este cea mai veche reprezentare a chipului Mântuitorului.

Despre vechimea ei academicianul Emilian Popescu a oferit mai multe informaţii.

„Regele Abgar al Edessei s-a îmbolnăvit grav şi toţi doctorii pe care i-a consultat nu au reuşit să-l vindece. A auzit şi el de minunile pe care le făcea Mântuitorul şi atunci a trimis, deoarece nu putea el personal să meargă din cauza bolii, a trimis o delegaţie la Mântuitorul Iisus Hristos să-L roage să vină şi să-l vindece. Mântuitorul nu s-a dus, dar a luat o pânză şi a aşezat-o pe faţă şi pe pânza aceea S-a impregnat Chipul Său. Deci, am avea o a doua impregnare a Chipului Mântuitorului Hristos şi aceasta a doua fiind legată de Regele Abgar, iar prima de Sfânta Veronica. În cazul celei dintâi Mântuitorul, după cum se ştie, pe drumul Crucii Mântuitorul a asudat, deoarece a fost foarte obosit şi Sfânta Veronica i-a dat un prosop şi s-a şters, iar pe acel prosop s-a impregnat chipul Mântuitorului Iisus Hristos”, a precizat acad. Emilian Popescu.

Sfânta Mahramă a Domnului s-a păstrat la Edessa, în Catedrala oraşului. În 944, ea a fost mutată la Constantinopol, iar în 1204 cavalerii cruciadei a IV-a au luat-o şi au dus-o în Occident. Ea a ars la Paris, în timpul revoluţiei franceze.

Copii mai mult sau mai puţin exacte s-au răspândit în toată lumea bizantină, a mai menţionat academicianul Emilian Popescu.

2,014 total views, 1 views today

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Share

Autorul articolului

Redactia Radio Reintregirea

Un post de radio aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, care şi-a început emisia în ziua de 25 decembrie 2001. Ascută live de aici.