Actualitatea eparhială — 19 martie 2016

Astăzi, 20 martie, când pomenim pe Sfinţilor Cuvioşi Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit, Biserica Ortodoxă se află în Duminica Ortodoxiei. În această primă duminică din Postul mare, Biserica ortodoxă prăznuieşte triumful învăţăturii drept-slăvitoare în faţa ereziei iconoclaste, adică a acelora care nu cinsteau sfintele icoane şi, în general, asupra tuturor ereziilor.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a fost prezent în această duminică din perioada Triodului, în mijlocul credincioşilor de la Catedrala Mică cu hramul „Buna Vestire” din Târgu Mureş, unde a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare şi a rostit cuvântul de învăţătură.

Slujitori la altarul acestei parohii, sunt Preoţii Mihail Pop şi Călin Budai.  Despre prezenţa  ierarhului nostru la Catedrala Mică din Târgu Mureş ne-a vorbit Părintele paroh Mihail Pop.

„Fiecare duminică din postul Sfintelor Paşti şi nu numai, respectiv fiecare zi, este o treaptă de urcuş duhovnicesc pentru a ajunge să prăznuim măritul praznic al biruinţei vieţii asupra morţii, Învierea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Credincioşii din Târgu Mureş vor avea bucuria ca duminică să-l aibă în mijlocul lor pe întâistătătorul eparhiei noastre, pe Înaltpreasfinţia Sa Arhiepiscopul nostru Irineu al Alba Iuliei. Desigur, acesta va fi un prilej deosebit, deoarece prezenţa la rugăciune a întâistătătorului nostru în catedrala noastră constituie întotdeauna un prilej de bucurie, cu atât mai mult în această perioadă de pregătire, de urcuş duhovnicesc, perioada Postului Mare al Paştilor.

Credincioşii din Târgu Mureş, şi în mod special cei de la Catedrala Mică, aşteaptă cu deosebită bucurie acest moment, şi constituie pentru ei un spor duhovnicesc şi o bucurie a împlinirii, pentru că cel mai important lucru şi centrul întregii noastre credinţe creştină este în jurul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii; acolo unde pe masa Sfântului Altar prescura şi vinul se prefac în Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, real, şi noi avem astfel posibilitatea să ne împărtăşim şi să ajungem să putem astfel să câştigăm prin osârdie, cu asalt luând, bunul de mare preţ care este mântuirea sufletului nostru. Aşteptăm pe toţi credincioşii din Târgu Mureş, şi nu numai, ca să fie prezenţi la acest eveniment duhovnicesc şi cu toţii împreună să dăm slavă lui Dumnezeu şi să ne rugăm pentru noi, pentru sănătate şi pentru a noastră mântuire.”

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Grupul Psaltic Anastasios, format din studenți de la Facultatea de medicină din Târgu Mureș.

1,779 total views, 2 views today

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Share

Autorul articolului

Redactia Radio Reintregirea

Un post de radio aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, care şi-a început emisia în ziua de 25 decembrie 2001. Ascută live de aici.