ACUM
   Luni, 21 mai 2018   12°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Cancelaria eparhială

Simpozion de Artă Sacră la Mănăstirea Pătrângeni

04 Aug 2017
16:24
        Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea „Buna Vestire” de la Pătrângeni, se desfășoară lucrările celei de a XII-a ediții a Simpozionului Național de Artă Sacră. Proiectul face parte din programul Centrului de Creație și Cercetare Continuă „Sfântul Evanghelist Luca” din cadrul secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. În ambianța tihnită oferită de această vatră monahală, tinerii participanți celebrează frumusețea divină și creația Sa, având ca scop comun perfecționarea artistică și înălțarea duhovnicească deopotrivă.
         Obiectivul principal al proiectului este acela de a promova tineri cu potențial creativ deosebit, oferindu-le prin intermediul Școlii de Vară de la Mănăstirea „Buna Vestire”, o alternativă la sistemul de învățământ actual. Ediția din anul acesta are ca temă „Îngerul din albastru văzut de artiști”. Tema propusă tinerilor artiști le oferă acestora șansa de a reprezenta pe pânză chipul angelic ce ne însoțește pe drumul vieții. Activitatea participanților la Școala de Vară va fi încununată de o expoziție care va conține cele mai bune lucrări ale artiștilor, expuse în muzeul mănăstirii.
        Astăzi, 4 august a.c., Arhipăstorul nostru a efectuat o vizită la această Tabără de pictură, aflată sub coordonarea domnului lect. univ. dr. Dan-Marius Ghenescucu, președintele Centrului de Creație și Cercetare Continuă „Sfântul Evanghelist Luca”. Cu prilejul acestei vizite, Părintele Arhiepiscop Irineu a adresat tinerilor participanți un cuvânt duhovnicesc despre importanța îngerului păzitor în viața noastră duhovnicească. În acest sens, Ierarhul Alba Iuliei a spus următoarele:
        „Este minunat să ştim că în jurul nostru se află îngeri care ne poartă de grijă, ajutându-ne să ne îndeplinim rostul în această lume. Este frumos să-i iubim pe îngeri, să ne rugăm lor, să vorbim despre ei sau să îi zugrăvim. Ei sunt duhuri menite să-i slujească pe cei aflaţi pe calea mântuirii, să-i întărească pe cei aflaţi în dificultăţi şi să inspire pe creatorii de artă.
        Câtă bucurie avem, ştiind că în imediata noastră apropiere există mereu o prezenţă cerească, un înger păzitor care ne insuflă gânduri bune şi ne stimulează voinţa către bine. El este un ghid iscusit în această vale de lacrimi, în care ne însoţeşte cu iubire, de la naştere până în clipa morţii, când va înălţa sufletul nostru la ceruri”.