ACUM
   Luni, 21 mai 2018   12°C in Alba Iulia
Slujba Parastasului pentru Domnitorul Mihai Viteazul la Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Sectorul cultural și comunicații media

Slujba Parastasului pentru Domnitorul Mihai Viteazul la Alba Iulia

09 Aug 2017
14:55

     Miercuri, 9 august a.c., când s-au împlinit 416 ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului Mihai Viteazul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un frumos sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului, urmată de Parastasul pentru Voievodul unificator. Slujba de pomenire a fost săvârșită în biserica memorială din Alba Iulia care poartă numele domnitorului, unde este paroh părintele profesor Florin Botezan.
       La acest ceas de rugăciune și de aducere aminte a jertfelor înaintașilor noștri, Arhipăstorul Alba Iuliei a adresat credincioșilor prezenți la slujbă un frumos cuvânt de învățătură. Vorbindu-le despre personalitatea marelui Voievod al tuturor românilor, Ierarhul nostru a spus: „S-a mutat din cele pământești pe planul vieții veșnice, dar efigia lui de lumină și de slavă este prezentă în inima poporului român, ne vorbește, ne iluminează, ne însuflețește și ne edifică. Faptele sale de vitejie, realizările sale militare și unitatea politică pe care a înfăptuit-o, așa cum se știe, reprezintă pentru noi și pentru generațiile viitoare pilde vii și călăuzitoare. De aceea, este bine să privim mereu la chipul său luminos, și privindu-l, să ne însuflețim de dorul de a iubi neamul românesc, de a păstra și de a apăra Legea creștinească, oricât ne-ar costa aceasta”.
     Mihai Viteazul s-a născut în anul 1558, la Drăgoeşti şi a fost ucis la 9 august 1601, în Câmpia Turzii. A fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti. Pentru o scurtă perioadă, în 1600, a devenit conducător de facto al tuturor celor trei ţări, care formează România de astăzi: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova. Capul voievodului Mihai Viteazul se păstrează până în zilele noastre la Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte.
       Actuala bisericuţă din lemn ridicată în perioada 1988-1992 se află pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe şi al Catedralei ridicate de Voievodul Mihai Viteazul în anul 1597. Catedrala mitropoliei nu s-a păstrat, fiind dărâmată în totalitate de regimul habsburgic în anul 1714, numeroase materiale fiind folosite la construirea bisericii ortodoxe din parohia Alba Iulia-Maieri II. Biserica memorială „Mihai Viteazul” are hramul „Sfânta Treime”, şi din 26 noiembrie 2006 a primit şi cel de-al doilea hram: „Sfântul Siluan Athonitul”.