ACUM
   Luni, 21 mai 2018   12°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Sectorul cultural și comunicații media

Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la sărbătoarea Sf. Ier. Nifon, la Târgoviște

12 Aug 2017
09:09

       Ieri, 11 august, în ziua de prăznuirea a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala Arhiepiscopală din Tâgoviște, unde a slujit Dumnezeiasca Liturghie alături de alți cinci ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, și Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
       La primele ore ale zilei, racla cu moaștele Sfântului Nifon a fost scoasă în fața Catedralei pentru închinarea credincioșilor și apoi a fost săvârșită slujba Utreniei, La slujba oficiată cu prilejul acestei sărbători au participat 20000 de credincioși. În predica sa, Mitropolitul Nifon a evidențiat rolul și influența Sf. Ier. Nifon asupra vieții spirituale și culturale muntene de la începutul secolului al XVI-lea.  Sfântul a fost cel care a transformat viața bisericească a înaintașilor, a îndreptat moravurile, a îndemnat la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii și a format destoinici ucenici, dintre care cel mai de seamă este Sf. Domnitor Neagoe Basarab. La îndemnurile sale, a fost tipărit, la Târgoviște, primul Liturghier ortodox din lume (1508), și, totodată, prima carte de pe teritoriul țării noastre. Ierarhul a mai subliniat și faptul că anul acesta aniversăm jumătate de mileniu de la canonizarea Sf. Ier. Nifon, prima de pe teritoriul țării noastre, și tot atâția ani de la începutul construirii Catedralei Mitropolitane de Sf. Domnitor Neagoe Basarab. 
      Tot în contextul sărbătorii, Înaltpreasfinţia Sa a lansat următoarele volume: Diaconul Coresi – ctitor de limbă română, misionar al credinței străbune și slujitor devotat al neamului românesc; Catedrala mitropolitană din Târgoviște – simbol al efervescenței misionare, spirituale și culturale muntene – 500 de ani de la începutul ridicării ei; Adevărul și frumusețea credinței creștine – îndrumător pentru tinerii de azi; Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște în secolele XVI-XVIII și broșura misionară Arta – expresie a frumuseții dumnezeiești.