ACUM
   Sâmbătă, 23 martie 2019   2°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Moment festiv pentru absolvenții promoției 2018 a UAB

09 Jun 2018
17:19

    Sâmbătă, 9 iunie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la festivitatea de absolvire a studenților promoției 2018 a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Evenimentul a debutat la ora 9:00 cu o entuziastă paradă a studenților pe traseul Casa de Cultură a Studenților – Poarta I – Poarta a III-a – Piața Cetății. De la ora 10:00, în această piață, au fost rostite mesajele autorităților județene și locale, precum și discursurile festive. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a adresat un îndemn duhovnicesc tuturor studenților, spunând:
    „În cadrul acestei festivități, care se vrea un corolar al studiilor academice, vreau să pun la sufletul absolvenților un întreit îndemn. Acesta poate să reprezinte cheia de aur, prin care ei, în viitor, vor deschide ușa succeselor și frumoaselor împliniri. În primul rând, vă îndemn să citiți Evanghelia, care este singurul mesaj al mântuirii lumii, singura cale ce duce la eliberarea și pacea omului. Din Evanghelie aflăm că de Hristos - Logosul Creator, Dumnezeul întrupat în istorie, depinde nu numai efemera noastră existență pe acest pământ, ci însăși veșnicia noastră întreagă. În al doilea rând, vă îndemn să vă ozonați ființa cu rugăciunea, în care să se reverse căldura inimii și vibrația făpturii voastre. Rugăciunea iluminează, înviorează, vivifică și dă o excelentă orientare omului, precum spunea Fericitul Augustin: «Cine se roagă bine, știe să trăiască bine». În al treilea rând, vă îndemn să fiți atenți la unica viață pe care Dumnezeu v-a dat-o, din care nu trebuie să faceți nici comedie, nici tragedie. Viața umană nu trebuie trăită ca o agreabilă strecurare printre ani și zile, ci ca o misiune de îndeplinit, ca o datorie de restituit Celui Care ne-a creat și ne proniază. O viață ancorată în Dumnezeu este o viață de biruință. Toate aceste lucruri le-au împlinit părinții și strămoșii noștri, care s-au încununat cu virtuți precum evlavia curată, simțul măsurii și omenia pilduitoare, fapt ce l-a făcut pe genialul Petre Țuțea să zică: «Poporul român este una din minunile lui Dumnezeu, în marșul Său pe pământ».
    Să fiți conștienți de noblețea de român și de creștin, noțiuni care, după opinia lui Radu Vulpe, nu pot fi separate. Să fiți mândri că trăiți în acest spațiu de la Carpați și Dunăre, numit, în Evul Mediu de călugării athoniți, «grădina Maicii Domnului», numit mai târziu, de către un ilustru teolog, «paradis etnic». Denumiri minunate, nu datorită bogățiilor materiale și nici datorită unui trai prosper sau foarte liniștit, ci datorită unor valențe spiritual formidabile, care ne conferă o licărire a splendorilor celeste. Dacă-L lăsăm pe Dumnezeu să-Și exercite domnia asupra vieților noastre și asupra patriei străbune, El va infuza energiile harului Său în sufletele noastre, în cămine și în societatea românească, iar noi ne vom bucura de rodul muncii noastre și de alese satisfacții. În încheiere, vă felicit dragi absolvenți și vă doresc din toată inima mea, multă sănătate, voie bună și succes deplin în viitor”.