ACUM
   Sâmbătă, 16 februarie 2019   6°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Biblii ilustrate pentru copiii din Ampoița

09 Jul 2018
13:48

    Prilejul de mare bucurie pe care-l așteaptă orice copil, după un an ostenitor de școală, este vacanța de vară. Acest sentiment de bucurie a fost nutrit și de copiii școlii gimnaziale și ai grădiniței din Ampoița, la jumătatea lunii iulie, când clopoțelul a sunat vacanța. Însă înainte de a pleca în vacanță elevii și preșcolarii au așteptat cu nerăbdare festivitatea de premiere, în cadrul căreia au fost rasplătiți pentru munca depusă pe parcursul anului școlar, cu diferite premii care au constat în cărți și diplome. La această festivitate am participat și eu în calitate de paroh al Parohiei Ampoița, în baza protocolului de cooperare dintre școala gimnazială a comunei Meteș și parohie. În cadrul acestei festivități am oferit tuturor elevilor și preșcolarilor câte o Biblie ilustrată pentru copii, care au fost sponsorizate de către tânărul enoriaș, Florin Mirel Bădilă, administratorul unei societăți comerciale din Alba Iulia.
    Am considerat foarte important ca pe lângă orele de religie, la care particip ori de câte ori am posibilitatea și susțin lecții deschise, să ofer și material didactic pentru o mai bună cunoaștere de către copii, dar și de către părinți, a cuvântului lui Dumnezeu. Este foarte important să fie sădit Cuvântul în inima omului, încă de mic, pentru ca atunci când ajunge matur să-i fie foarte ușor să aibă o viață creștină autentică.
    Cartea are puterea de a schimba vieți. Mitropolitul Longin de Saratov și Volsk (Rusia) spunea așa: ”Pot spune din proprie experiență că o carte îți poate schimba substanțial viața. De ce? Pentru că o carte reprezintă unealta educațională cea mai de preț pe care omul o putea inventa. Putem învăța foarte multe lucruri din cărți. Putem, mai înainte de toate, să avem un sentiment al educației, pe care cei care nu citesc nu au de unde să îl dobândească din altă parte, oricum, în mod sigur nu de pe internet care este încărcat mereu cu violență și limbaj codificat... Cu siguranță, când citim Sfânta Scriptură, mai ales pentru prima oară, este important să înțelegem ce fel de carte este aceasta, adică să nu o încadrăm în seria Iliadei și a Odiseei sau a altor mituri din vremuri de demult. Trebuie să conștientizăm importanța pe care a avut-o în istoria umanității. Astfel înainte să deschidem Biblia, trebuie să citim ceva despre aceasta, despre istoricul formării sale precum și despre conținutul cărții.” Prin urmare este foarte important pentru copii să se obișnuiască cu textul Sfintei Scripturi, expus sub forma unei narațiuni pe înțelesul lor, așa cum se află în Biblia ilustrată pentru copii, ca mai apoi cînd o să devină maturi să privească cu alți ochi Biblia și șă deprindă cu mai multă ușurință obiceiul de a citi zilnic, cel puțin câte un capitol, așa cum ne învăța părintele Teofil Părăian.


                                                                                                    Pr. Tudor Man