ACUM
   Duminică, 26 mai 2019   16°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Prezență arhierească în Catedrala Reîntregirii în a doua seară de Paraclis

02 Aug 2018
23:54
    

    Joi, 2 august a.c., în a doua zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la slujba Vecerniei mici și a Paraclisului Maicii Domnului în Catedrala arhiepiscopală. Ierarhul nostru a rostit o scurtă dar profundă meditație duhovnicească despre realitatea suferinței umane, subliniind puterea mijlocitoare a Maicii  Domnului, care este bucuria și mângâierea celor necăjiți, oferind inimilor zdrobite balsamul mângâierii.
    În finalul alocuțiunii rostite celor prezenți, Părintele Arhiepiscop a spus:
    „Viața omului pe pământ este îngemănată cu suferințe, cu lacrimi și cu durere. Aceștia sunt musafirii noștri frecvenți. În Vechiul Testament, îl auzim pe dreptul Iov oftând și zicând: «Gemetele mele sunt pâinea mea și lacrimile mele curg ca apa». În Noul Testament, Îl auzim pe Hristos spunând că drumul către Împărăția cerurilor este îngust, aceasta fiindcă pe el întâmpinăm multe greutăți și el este presărat cu spini. Realitatea suferinței este consemnată în Paraclisul Maicii Domnului pe care l-am citit în această seară, în care se vorbește despre asupririle chinurilor și furtunile tristeților, dar, din canonul acestui sfânt Paraclis,  ne vine o veste bună și anume că Maica Domnului este bucuria celor necăjiți, bucuria și mângâierea celor întristați, bucuria și ajutorul celor îndurerați.
    Iubiții mei, să fim siguri că Maica Domnului, care a fost Maica durerii și a purtat în inima ei sabia durerii, poate să ușureze crucile creștinilor care o iubesc și o venerează după vrednicie. Dacă o rugăm fierbinte, ea vine numai decât să risipească norul tristeților, să ofere inimilor zdrobite balsamul mângâierii și să șteargă lacrima de pe fețele tuturor. Convinși de toate acestea, este bine ca fiecare din noi să o roage mereu, zicând: «Preasfântă Stăpână, umple de bucurie inima mea, ceea ce ai primit plinirea bucuriei și ai pierdut mâhnirea păcatului»”.