ACUM
   Marţi, 04 august 2020   21°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujba de binecuvântare a bisericii „Cuvioasa Paraschiva” din municipiul Alba Iulia

26 Aug 2018
15:29

În duminica a XIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia „Cuvioasa Paraschiva” din municipiul Alba Iulia, unde păstoresc preoții Florin Croitoru și Ioan Benchea. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii parohiale, după care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Alin Toma a fost hirotonit preot pe seama parohiei Grindeni, protopopiatul Luduș. 

În cuvântul de învățătură, adresându-se credincioșilor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Înțelegem, deci, care este funcția creștinului în această lume. El este chemat să-L reflecte sau să-L oglindească pe Hristos, al Cărui nume l-a primit la Botez. El trebuie să-I permită Domnului să-Și exercite prin el puterea, încât omul să lucreze la spiritualizarea și la înnoirea acestei lumi răscumpărate cu mare preț. Acest lucru e posibil în măsura în care creștinul are un frumos caracter moral, în sensul celor nouă Fericiri. Atunci, cu adevărat, el poate avea o înrâurire minunată asupra oamenilor și asupra lumii. Aceasta este chemarea lui: să fie o veritabilă mărturie a principiilor evanghelice în viața de fiecare zi. În felul acesta, creștinul este o binecuvântare pentru cei din jurul său, făcându-se, după expresia Sfântului Apostol Pavel, priveliște îngerilor și oamenilor (cf. I Cor. 4, 9), fiind Evanghelia care trece pe cale, care înalță, edifică și regenerează”.

Înființată în vara anului 1993, parohia „Cuvioasa Paraschiva” din municipiul Alba Iulia aniversează 25 de ani de activitate neîntreruptă în slujba lui Dumnezeu și a locuitorilor din cartierul Ampoi. Odată cu înființarea parohiei, a fost numit ca păstor părintele Gheorghe Benchea. Biserica, ridicată cu mari eforturi între anii 1993-1996, este construită din lemn, impresionând până astăzi prin arhitectura sa. În anul 1996, lângă părintele paroh Gheorghe Benchea avea să fie transferat părintele Ioan Benchea, de la parohia Teiuș I, pentru a-I sluji împreună lui Dumnezeu.

Începând din anul 2014, odată cu încheierea activității administrative și pastoral-misionare a părintelui Gheorghe Benchea, a fost numit ca paroh al bisericii „Cuvioasa Paraschiva” părintele Florin Croitoru. În ultimii patru ani și jumătate, locașul a beneficiat de o serie de lucrări, atât interioare, cât și exterioare. Astfel, aniversarea a 25 de ani de la înființarea parohiei din cartierul Ampoi găsește biserica îmbrăcată în haină de sărbătoare, prezența Părintelui Arhiepiscop Irineu reprezentând pentru credincioși un prilej de mare bucurie duhovnicească, precum și o încununare a unui sfert de veac de rugăciune și muncă în această parohie.