ACUM
   Luni, 22 aprilie 2019   9°C in Alba Iulia
Părintele Constantin Cornel Todea a trecut la Domnul
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Părintele Constantin Cornel Todea a trecut la Domnul

31 Aug 2018
17:42

Părintele Constantin Cornel Todea s-a născut la data de 6 decembrie 1954, în comuna Albac, județul Alba, din părinții Petru și Ana. A urmat școala primară și gimnazială în satul natal în perioada 1961-1969, apoi cursurile Liceului Teoretic Mixt din Baia de Arieș, pe care l-a absolvit în anul 1973. După efectuarea stagiului militar, între anii 1974-1975, la Vânători de munte – Brad, s-a înscris, în anul 1975, la Institutul Teologic „Andrei Șaguna” din Sibiu, pe care l-a absolvit în anul 1979, fiind licențiat în Patrologie, operele Sfinților Părinți fiind lectura sa preferată.

În anul 1980 se căsătorește cu Eleonora Popa, din comuna Ighiu, cea care îi va fi mereu o preoteasă și o soție  devotată, chiar dacă Dumnezeu nu i-a binecuvântat cu copii. Pe data de 14 septembrie 1981 a fost hirotonit preot pe seama parohiei Tăuți, protopopiatul Alba Iulia, de către vrednicul de pomenire Episcop Emilian Birdaș, iar pe data de 1 noiembrie 1981 a fost instalat în parohia care l-a primit cu brațele deschise și care l-a înscris în memoria colectivă pentru totdeauna. Pastorația zilnică și slujirea sacerdotală la Sfântul Altar au fost două imperative în viața părintelui, fiind un bun iconom și chivernisitor al locașului în care a slujit.

În cei 37 de ani de pastorație alături de credincioșii care l-au iubit și prețuit necondiționat, părintele a reușit să efectueze ample lucrări de întreținere și înfrumusețare a bisericii „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”. Reînnoirea locașului de cult a început în anul 1982 prin restaurarea exteriorului și interiorului bisericii, pentru ca între anii 1995-1998 sfântul locaș să fie înfrumusețat printr-un frumos veșmânt pictural în tehnica fresco, precum și o catapeteasmă minunată din lemn de cireș. În anul 1999, pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, hramul bisericii, Dumnezeu binecuvintează toată jertfa și osteneala părintelui Constantin și a credincioșilor printr-o slujire arhierească. În urma acestor realizări frumoase, părintele a fost răsplătit cu distincția de iconom.

Ultimii ani din viață i-a petrecut în zbucium și suferință, întrucât o boală necruțătoare a pus stăpânire pe trupul său firav. Astfel, în data de 31 august a.c., în miez de noapte, s-a stins precum o lumânare, împăcat cu Dumnezeu și cu semenii pe care i-a iubit nespus.

Domnul să îl pomenească întru Împărăția Sa și sufletul său bun să fie așezat cu sfinții.


Pr. Teofil Slevaș
Protopop al Alba Iuliei