ACUM
   Marţi, 11 august 2020   25°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Părintele Arhiepiscop Irineu a prezidat Sinaxa monahală din Eparhia Alba Iuliei

20 Sep 2018
11:59

Joi, 20 septembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a prezidat Sinaxa monahală a stareților, starețelor și duhovnicilor din mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Întâlnirea a avut loc la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din municipiul Alba Iulia, având tema: „Viața monahală – model de Unitate spirituală. Rolul monahismului românesc în promovarea Unității de credință și de neam”. Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te-Deum, oficiată în biserica mănăstirii „Hristos Pantocrator”.

În continuare, a urmat ședința propriu-zisă a Sinaxei, desfășurată În Sala de conferinţe a Căminului bisericesc Peregrinus. În cadrul conferinței a fost reliefat rolul monahismului românesc în contextul făuririi Marii Uniri de la 1918, precum și în lupta de emancipare națională și socială românească. De asemenea, au fost dezbătute aspecte atât din punct de vedere liturgic, cât și administrativ, care privesc în mod special viața monahală din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Cu acest prilej, Chiriarhul nostru, Părintele Arhiepiscop Irineu, a susținut o prelegere în care a evidențiat rolul esențial al monahismului din țara noastră în lupta pentru apărarea unității de credință și de neam. Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „De-a lungul secolelor zbuciumate, monahismul ortodox românesc a avut un rol prestigios nu numai în dezvoltarea spirituală, morală și culturală a neamului, ci şi pe linia luptei pentru unitate etnică şi bisericească. În sfintele mănăstiri, monahii au cultivat iubirea de ţară, de limbă şi de datini, fiind făclierii Legii strămoşeşti şi sprijinitori neobosiţi ai împlinirilor noastre naţionale. În lumea contemporană, răvăşită de conflicte şi dezbinări, monahii sunt chemaţi să conlucreze cu mirenii pentru a contribui la instalarea unui climat de armonie şi comuniune. Prin trăire virtuoasă şi dăruire de sine, putem primi pacea inimii care va emana din noi. Sfântul Serafim de Sarov îndeamnă: «Dobândeşte un duh de pace şi mii de oameni din jurul tău se vor mântui»”.

Sinaxa monahală a stareților, starețelor și duhovnicilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei constituie un efort de revigorare a misiunii pe care monahii o desfășoară în vetrele pe care le povățuiesc. Această consfătuire se organizează conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din şedinţa de lucru din 5-6 iulie 2005, având ca scop analizarea problemelor specifice, schimbul de experienţe duhovniceşti şi adoptarea de măsuri adecvate în scopul îmbunătăţirii vieţii monahale.