ACUM
   Duminică, 26 mai 2019   16°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Hirotonii de preoți în Eparhia Alba Iuliei

28 Sep 2018
11:31

În zilele de marți, 25 septembrie, miercuri, 26 septembrie și vineri, 28 septembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Platoul Romanilor, municipiul Alba Iulia. Cu aceste prilejuri, Arhipăstorul nostru a săvârșit Taina Hirotoniei pentru un monah, respectiv doi tineri teologi. Astfel, marți, 25 septembrie, monahul Gavriil Vâlcu a fost hirotonit ierodiacon. Miercuri, 26 septembrie, ierodiaconul Gavriil Vâlcu a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Oașa, iar tânărul Florin Dan a fost hirotonit diacon. De asemenea, vineri, 28 septembrie, diaconul Florin Dan a fost hirotonit preot pe seama parohiei Chiheru de Sus, protopopiatul Reghin, iar tânărul Mihai Suciu a fost hirotonit diacon.

Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Platoul Romanilor din municipiul Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1990, în urma deciziei Episcopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Piatra de temelie a noului locaș de închinare a fost pusă la data de 2 iunie 1990, urmând ca în luna august să înceapă lucrările de construcție a bisericii parohiale, sub purtarea de grijă a părintelui paroh Grigore Buda. Arhitectura locașului de cult este una bizantină, în formă de „cruce greacă înscrisă”, cu o cupolă centrală și două turnuri simetrice. Proiectarea bisericii a fost realizată de către arhitectul albaiulian Grigore Filimon, lucrările de înfrumusețare desfășurându-se între anii 1997-2006.

Locașul de închinare a fost pictat în tehnica fresco, lucrarea fiind executată de către pictorul Gheorghe Bondoc din Pitești. Iconostasul, precum și o parte din strănile din interiorul bisericii au fost sculptate de către profesorul Dan Pintilie din Bacău, icoanele de pe catapeteasmă fiind realizate de către doamna profesoară Claudia Trif din Cluj-Napoca. Târnosirea locașului de închinare a avut loc în data de 11 iunie 2006, în ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, fiind oficiată de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Petrișor Muntean, Inspector eparhial, dimpreună cu părinții Grigore Buda și Alexandru Teompa.