ACUM
   Sâmbătă, 29 februarie 2020   -1°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Conferință preoțească solemnă la Alba Iulia

05 Nov 2018
15:39

Luni, 5 noiembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul preoților din cele cinci protopopiate din cuprinsul județului Alba, cu prilejul organizării conferinței pastoral-misionare de toamnă. În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, întrunirea a avut un titlu sugestiv, desfășurânu-se sub genericul Contribuția slujitorilor Bisericii la realizarea Marii Uniri. Conștiință și responsabilitate.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te-Deum, oficiată, începând cu ora 9.30, în Catedrala Reîntregirii, de către Chiriarhul nostru, Părintele Arhiepiscop Irineu. Lucrările conferinței s-au desfășurat la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, unde părintele lect. univ. dr. Ovidiu Panaite, directorul Departamentului de Teologie Ortodoxă și Muzică Religioasă din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a susținut un referat în care a explicitat conceptul de „națiune” în contextul începutului de secol XX, respectiv în momentul în care a avut loc înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. De asemenea, părintele Ovidiu Panaite a evidențiat faptul că poporul român a avut mereu puterea de autodeterminare, în ciuda vicisitudinilor vremii, de a-și contura singur viitorul într-un unic stat independent.

În continuare, Arhipăstorul nostru le-a adresat un cuvânt ziditor păstorilor de suflete din cadrul protopopiatelor din cuprinsul județului Alba. Reliefând misiunea jertfelnică și, totodată, sublimă a slujitorilor Bisericii lui Hristos, Ierarhul nostru a spus: „Slujbele, rugăciunile, Liturghiile și suferințele unui preot contează mult. Toate acestea ajută lumea întreagă, de la Polul Sud și până la Polul Nord, de la Răsărit și până la Apus. Asta înseamnă să fii preot al Noului Legământ, Întruparea absolutului, expresia veșniciei într-o lume supusă devenirii și morții. Să ne fie limpede faptul că suntem ucenici ai Maestrului Răstignit, Iisus Hristos, Care a spus: «Nu este sluga mai mare decât stăpânul său» (In. 13, 16). Și, acceptând crucea, ploaie de binefaceri spirituale se vor revărsa peste noi, «unșii» lui Dumnezeu, «ambasadorii» iubirii Lui pe pământ, după cum ne numește Sfântul Ambrozie al Milanului. Deci, ploaie de binefaceri spirituale se va revărsa peste noi și, prin noi, asupra întregului popor al lui Dumnezeu răscumpărat cu mare preț și chemat să moștenească Împărăția cerurilor, Raiul luminos, pe care Sfântul Ioan Iacob Hozevitul îl numește «țara celor fericiți». Dimpreună cu Sfântul Apostol Pavel, vă îndemn: «Bucurați-vă pururea; rugați-vă neîncetat; păstrați ce este bine; feriți-vă de orice fel de rău» (cf. I Tes. 5, 16-17, 21-22)”.

La final, în urma încheierii lucrărilor conferinței, interpretul de muzică populară, Nicolae Furdui Iancu, și eleva caporal din cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Oana Vențel, au susținut un recital de cântece patriotice, în semn de prețuire a celor care au contribuit la împlinirea dezideratului de veacuri a tuturor românilor: unirea într-un singur stat național și creștin.