ACUM
   Vineri, 15 noiembrie 2019   13°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Părintele Arhiepiscop Irineu a efectuat un pelerinaj în Țara Sfântă

19 Dec 2018
09:57

În perioada 11-18 decembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, însoțit de un grup de clerici și credincioși din Eparhia noastră, a efectuat un pelerinaj în Țara Sfântă. Pe parcursul celor opt zile, pelerinii, în frunte cu Ierarhul nostru, au vizitat, cu multă bucurie și evlavie, cele mai importante obiective ale Locurilor Sfinte, respectiv așezările unde Mântuitorul Hristos, în urmă cu 2000 de ani, Și-a desfășurat activitatea Sa publică, vindecând și învățând mulțimile. La finalul pelerinajului efectuat în Țara Sfântă, Întâistătătorul Eparhiei noastre a adresat pelerinilor noștri dreptcredincioși, în dimineața zilei marți, 18 decembrie, un cuvânt de zidire sufletească, rostit în drumul spre Aeroportul Internațional din Tel-Aviv.

Adresându-se credincioșilor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus:

„Pelerinajul nostru în Țara Sfântă ne-a întărit credința și răbdarea, ajutându-ne să fim într-un dialog intim cu Dumnezeu prin rugăciune și prin revărsare de energii dumnezeiești. Sfintele Locuri ne-au condus la contemplarea realităților spirituale și la creșterea sentimentului religios al iubirii curate pentru Cel Preaînalt. Cu emoție sfântă, am vizitat acele locuri care au auzit cuvintele lui Hristos, au văzut faptele Sale minunate și au mărturisit despre Pătimirile, moartea și Învierea Sa.

Șapte zile am umblat pe urmele pașilor Săi, am auzit glasul pietrelor și am fost sfințiți de puterea harică, îmbibată în munți, peșteri, izvoare și sanctuare. Șapte zile am călcat pe pământul sfânt unde întunericul a fost înghițit de lumină, păcatul a fost iertat, moartea a fost învinsă și diavolul a fost înfrânt. Noi nu am văzut un imens muzeu sacru generalizat, ci L-am întâlnit pe Iisus din Nazaret, pe Fiul lui Dumnezeu din cer, prin rugăciune fierbinte, lectură biblică, meditație pioasă și prin Sfânta Liturghie, celebrată la Mormântul lui Hristos.

Cu adevărat, în acest memorabil pelerinaj mintea noastră s-a iluminat, inima ni s-a purificat, voința ni s-a întărit, duhul ni s-a înviorat și am primit adiere de viață nouă și nemuritoare de la Eternul Răscumpărător al sufletelor noastre. Pentru toate, Îi mulțumim lui Dumnezeu, Care ne-a însoțit și ne-a protejat în călătoria noastră prin Țara Sfântă și, cu recunoștință, Îi zicem: «Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile Tale și nici un cuvânt nu este deajuns spre a lăuda minunile Tale»”.