ACUM
   Miercuri, 27 mai 2020   14°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Vizită arhierească la Aşezământul social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia

22 Dec 2018
16:58

Sâmbătă, 22 decembrie a.c., când ne aflăm în perioada Înainte-prăznuirii Nașterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Așezământul social „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Alba Iulia. Cu acest prilej, Ierarhul nostru, însoțit fiind de părintele Nicolae Ignat, Consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală la acest așezământ aflat în rețeaua socială a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Fiind prezent în mijlocul copiilor ocrotiți în cadrul acestui centru social, Părintele Arhiepiscop Irineu le-a oferit daruri beneficiarilor așezământului și le-a adresat numeroase cuvinte de folos și sfaturi duhovnicești. De asemenea, Arhipăstorul nostru le-a vorbit celor prezenți despre pelerinajul efectuat zilele trecute în Țara Sfântă, respectiv despre importanța vizitării locurilor care au auzit cuvintele lui Hristos și care mărturisesc, până la sfârșitul veacurilor, despre Pătimirile, moartea și Învierea Sa. La final, copiii din cadrul centrului social au intonat, cu multă emoție și evlavie, numeroase colinde, vestind astfel bucuria Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În cuvântul rostit cu prilejul acestei vizite pastorale, Chiriarhul nostru a spus: „Copiii de la acest așezământ social, prin curăția sufletelor lor, prin modestia și sărăcia lor, ne duc pe noi cu gândul și cu inima la copilul Iisus, născut în Betleem pentru mântuirea noastră. Prin ochii Pruncului divin din ieslea cea săracă ne privește Însuși Fiul lui Dumnezeu din veșnicia Sa, spunându-ne tuturor: «De nu veți fi precum copiii, nu veți intra în Împărăția cerurilor» (cf. Mt. 18, 3)”.

Aşezământul social „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Alba Iulia a fost înființat în anul 2003 în urma unui parteneriat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Consiliul Local Alba Iulia, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială, şi Serviciul de Ajutor Maltez din Koblentz (Germania).

Centrul social oferă găzduire, servicii educative și consiliere pentru zeci de copii și tineri cu vârste cuprinse între 8 și 20 ani, în cadrul căruia au fost ocrotite, în cei 15 ani de funcționare, peste 60 de persoane. Aşezământul social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia este coordonat de către părintele Marcel Duda, care, cu multă dăruire și jertfelnicie, contribuie, alături de personalul centrului social și sub atenta oblăduire a Bisericii, la dezvoltarea armonioasă a personalității beneficiarilor.