ACUM
   Marţi, 15 octombrie 2019   6°C in Alba Iulia
Slujire arhierească în noaptea trecerii dintre ani, la Catedrala Reîntregirii
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujire arhierească în noaptea trecerii dintre ani, la Catedrala Reîntregirii

01 Jan 2019
01:22

La cumpăna dintre anii 2018 și 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Cetatea Marii Uniri. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat, luni, 31 decembrie, înainte de miezul nopții, la Catedrala Reîntregirii, Slujba ce se săvârșește în noaptea trecerii dintre ani, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră în anul care s-a încheiat.

În cuvântul de învățătură adresat numeroșilor credincioși, Ierarhul nostru a reliefat importanța istorică a anului care a trecut, în care am sărbătorit împlinirea unui secol de la înfăptuirea unității național-statale a tuturor românilor. În acest sens, Întâistătătorul Eparhiei noastre a evidențiat faptul că avem datoria să multiplicăm zestrea spirituală și materială preluată de la înaintașii noștri. De asemenea, Chiriarhul nostru i-a îndemnat pe cei prezenți să își călăuzească viața și trăirea personală după poruncile Mântuitorului și să pășească în noul an având convingerea că Dumnezeu este Cel Care acordă rezolvare problemelor noastre.

Conform rânduielii stabilite în anul 2011 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Slujba ce se săvârșește în noaptea trecerii dintre ani cuprinde Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, rugăciunea Sfântului Isaac Sirul (a Acatistului), o rugăciune de mulțumire și două rugăciuni de intrare în noul an. Astfel, la cumpăna dintre ani, această slujbă solemnă este săvârșită în toate locașurile de cult din cuprinsul Patriarhiei Române, reprezentând un prilej de a aduce laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile și binecuvântările din anul care a trecut.