ACUM
   Joi, 14 noiembrie 2019   16°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujbă de binecuvântare a drapelului național, la Catedrala Reîntregirii

16 Jan 2019
15:50

Miercuri, 16 ianuarie a.c., începând cu ora 10.00, la Catedrala Reîntregirii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba de binecuvântare a drapelului național, confecționat de către mai multe localnice din comuna Lupșa cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Steagul a fost însoțit în vechea Cetate a Bălgradului de către o delegație din comună, formată din părintele paroh Ioan Vasii, domnul primar Dănuț Bârzan și domnul Mircea Goia, director de producție în cadrul Cuprumin Abrud.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Mă bucur ca acum, la 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, un nou drapel confecționat de către românii din Lupșa să vină la Alba Iulia, prin aceasta ei arătând cât de puternic arde sentimentul patriotic în sufletele lor. Totodată, moții noștri demonstrează limpede că sunt urmași demni ai lui Horea, Cloșca și Crișan, ai lui Avram Iancu, «craiul munților», care, în vremuri vitrege, au luptat pentru dreptate socială și pentru păstrarea identității noastre etnice”.

De asemenea, delegația din Țara Moților a primit binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Irineu pentru a duce drapelul la Muzeul Național de Istorie a României din București, unde urmează să fie expus alături de steagul care a însoțit delegația comunei Lupșa la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. La final slujbei, primarul comunei Lupșa, domnul Dănuț Bârzan, i-a oferit Chiriarhului nostru, în semn de aleasă prețuire, o traistă tradițională specifică zonei Munților Apuseni.