ACUM
   Duminică, 05 iulie 2020   26°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujire arhierească la Schitul Livezile, protopopiatul Aiud

22 Jan 2019
13:06

Marți, 22 ianuarie a.c., când Biserica noastră face pomenirea Sfântului Apostol Timotei și a Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Schitului „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” de la Livezile, protopopiatul Aiud. Cu acest prilej, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. La finalul slujbei, preacuviosul părinte Siluan Lungu, duhovnicul acestui așezământ monahal, a fost hirotesit întru protosinghel.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul nostru, adresându-se celor prezenți, a spus: „Cum se cioplește o piatră sau un lemn, tot așa, în permanență, trebuie ca noi să netezim asperitățile, eliminând defectele din viața noastră personală prin mici modificări, care sunt de două feluri. Există modificări active, eforturile ascetice, pe care le căutăm ca pe niște floricele ce le culegem de-a lungul zilei. Există și modificări pasive, încercările dureroase, care vin din afară și care ne costă ca să le acceptăm. Pe urmă, Mântuitorul nostru Iisus Hristos adaugă ceea ce lipsește. Dacă răspundem la apelul iubirii divine cu bucurie și în mod total, devenim oameni noi, capabili să umblăm întru înnoirea vieții”.

Schitul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” de la Livezile, situat la 10 km de municipiul Aiud, a fost înființat după anul 1990, ca urmare a dorinței și a credinței jertfelnice manifestate de către binecredinciosul Petru Irimie din localitatea Livezile. Biserica acestui așezământ a fost ridicată din lemn, piatra de temelie fiind așezată în anul 1996. Locașul de închinare a primit haina picturii între anii 1998-1999, lucrarea fiind realizată în tehnica tempera de către pictorul George Dăscălescu. Biserica a fost târnosită la data de 13 august 2000, în prezența a numeroși credincioși din împrejurimi. Obștea Schitului „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Livezile se află sub oblăduirea maicii starețe, monahia Filoteea Drăgușin.