ACUM
   Duminică, 05 iulie 2020   27°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Liturghie arhierească la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

30 Jan 2019
14:51

Miercuri, 30 ianuarie a.c., în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Ierarhul nostru, înconjurat de părinții profesori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta institutului de învățământ teologic universitar, cu prilejul hramului. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, părintele diacon Dragoș-Ioan Șușman, profesor în cadrul secției de Muzică Religioasă a Facultății, a fost hirotonit preot pe seama Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul nostru, adresându-se studenților în teologie și numeroșilor oaspeți prezenți, a spus: „În acest timp marcat de întunericul urii și egoismului, de violență, dezbinare în familie și războaie sângeroase, suntem chemați să răspândim lumina, pacea și iubirea, asemenea Sfinților Trei Ierarhi. Astăzi, când demnitatea omului e strivită de sclavie interioară, de pofte dezordonate, trebuie să iubim curăția morală, precum îndeamnă Sfântul Vasile cel Mare: «Păstrează-te curat în toate, ca să-L vezi pe Dumnezeu în slavă!». În acest timp, când mulți vestesc doctrine false și trecătoare, iar creștinii nu reacționează împotriva acestor fabulații, se cuvine să demascăm erorile, să apărăm credința, să spunem tuturor că în afara Bisericii nu este mântuire, Biserica fiind «un spital duhovnicesc» în care noi putem primi «leacuri potrivite patimilor noastre», precum afirmă Sfântul Ioan Gură de Aur”.

În solemnitatea acestui cadru festiv, răspunsurile la Dumnezeiasca Liturghie au fost oferite de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cetatea Marii Uniri, condus de părintele prof. univ. dr. Domin Adam. De asemenea, cu prilejul sărbătoririi ocrotitorilor învățământului teologic, părintele lect. univ. dr. Alexandru Moldovan a susținut o prelegere adresată în mod special tinerilor studenți, în cuprinsul căreia a reliefat viața și activitatea Sfinților Trei Ierarhi, evidențiind, totodată, importanța lucrărilor teologice pe care acești corifei luminați ai Bisericii le-au lăsat moștenire posterității.

La finalul slujbei, părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a adresat alese mulțumiri Părintelui Arhiepiscop Irineu pentru grija părintească ce o manifestă față de cadrele didactice și studenții școlii teologice. În continuare, după săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba de binecuvântare a sediului Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia, aflat în incinta institutului de învățământ teologic, în urma amplelor lucrări de restaurare și renovare efectuate.