ACUM
   Joi, 14 noiembrie 2019   17°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba înmormântării pentru părintele Vasile-Dorinel Pașcan

04 Feb 2019
15:22

Luni, 4 februarie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Fărăgău, protopopiatul Reghin. Începând cu ora 12.00, la biserica „Sfânta Treime” din localitate, Ierarhul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba înmormântării pentru vrednicul de pomenire părintele Vasile-Dorinel Pașcan și a rostit un vibrant cuvânt de învățătură. În continuare, soborul de clerici și credincioși, în frunte cu Arhipăstorul nostru, a luat parte la procesiunea spre locul unde a fost depus trupul neînsuflețit al venerabilului slujitor al Domnului. Părintele Vasile-Dorinel Pașcan, paroh al comunității credincioșilor din localitatea Fărăgău între anii 1972-2012, a trecut la cele veșnice, sâmbătă, 2 februarie 2019.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Creștinul evlavios, ancorat în Hristos, este convins că, prin moarte, se naște la viața din cer, precum spunea filozoful spaniol Miguel de Unamuno: «Fără Tine, Iisuse, noi ne naștem numai pentru a muri; cu Tine, Iisuse, noi murim pentru a ne naște». Robul lui Dumnezeu, părintele Dorinel, a murit ca un copil al lui Dumnezeu, a murit cu credință, a murit cum o omidă trebuie să moară pentru ca fluturele să se nască. El a murit ca să se nască la noua viață din Împărăția cerurilor, unde, într-o zi, iarăși îl vom vedea. Acolo, sus, ne așteaptă Hristos, Biruitorul morții, Înaintemergătorul nostru la cer. Așadar, sfârșitul omului nu este o groapă în pământ, ci o casă în cer, «casă nefăcută de mână veșnică», precum spune Sfântul Apostol Pavel. Dumnezeu, Care a creat această lume, a mai pregătit o altă lume infinit mai frumoasă decât aceasta în care, acum, noi ne ostenim și sperăm, ne bucurăm și suspinăm”.

*

Părintele Vasile-Dorinel Pașcan s-a născut în data de 16 decembrie 1942, în localitatea Davideni (Ucraina). Datorită contextului istoric, la împlinirea vârstei de doi ani s-a refugiat, alături de părinți și cei doi frați, în România. A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, studii în urma cărora avea să devină al unsprezecelea preot din tată în fiu. La Sibiu, a cunoscut-o pe Maria, alături de care avea să parcurgă atât drumul vieții familiale, cât și cel al slujirii preoțești. Dumnezeu a binecuvântat căsătoria lor cu trei copii: Doru, Sorin și Carmen.

Tânărul teolog Vasile-Dorinel Pașcan a fost hirotonit preot pe seama parohiei Nadășa (protopopiatul Reghin), unde a slujit timp de cinci ani. În anul 1972, a fost transferat la parohia Fărăgău, comunitate care, anterior, a fost păstorită de către tatăl său, preotul Traian Pașcan. De asemenea, pe parcursul anilor, părintele Vasile-Dorinel Pașcan a inițiat numeroase lucrări de reabilitare a bisericii parohiale, fiind sprijinit de dreptslăvitorii credincioși de aici. Întreaga sa viață, părintele Vasile-Dorinel Pașcan și-a dedicat-o îndeplinirii poruncilor și cuvântului lui Dumnezeu, păstorind, cu multă râvnă și jertfelnicie, comunitățile parohiale încredințate. De asemenea, părintele a nutrit o dragoste aparte față de cultură, fiind autor al unor volume de pilde și poezii, cărți pe care le-a dăruit cu mare bucurie celor dragi.

Dumnezeu să îi facă parte de odihnă veșnică și să îl pomenească întru Împărăția Sa.