ACUM
   Duminică, 26 mai 2019   18°C in Alba Iulia
Întrunire a Grupului cultural-catehetic din protopopiatul Reghin
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Întrunire a Grupului cultural-catehetic din protopopiatul Reghin

01 Mar 2019
08:38

Miercuri, 27 februarie a.c., a avut loc o întrunire a Grupului cultural-catehetic din protopopiatul Reghin. Cu acest prilej, preoții de pe Valea Mureșului superior și de pe Valea Gurghiului l-au avut în mijlocul lor pe părintele Sabin Vodă, preot al parohiei Alba Iulia – Orizont, care a poposit la Centrul cultural-catehetic „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Bistra Mureșului și la cel din Gurghiu. În prezența părintelui Valentin Vârva, protopop al Reghinului, părintele Sabin Vodă a împărtășit celor prezenți o parte din experiența catehetică dobândită în activitatea pastorală pe parcursul anilor.

De asemenea, părintele a prezentat un plan catehetic axat pe explicarea Sfintei Liturghii în vederea înțelegerii cât mai profunde a acestei Taine de către poporul dreptcredincios, subliniind, totodată, importanța participării active a creștinilor în cadrul cultului. În continuare, părintele Sabin Vodă a propus o serie de cateheze bazate pe învățăturile părintelui Teofil Părăian, care îndeamnă la o viață duhovnicească minimală prin respectarea următoarelor puncte: (1) să mergi la biserică în zilele de duminică și în sărbători, (2) să începi și să termini ziua cu Dumnezeu, rostind rugăciunile de dimineață și de seară, precum și rugăciunea de la vremea mesei, (3) să citești în fiecare zi două capitole din Noul Testament, (4) să-ți păzești mintea prin rugăciunea de toată vremea („Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”) și (5) să postești, în zilele de post de peste săptămână și în cele patru posturi de peste an.

În acest context, a fost evocată personalitatea părintelui Teofil Părăian, de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc anul acesta 10 ani. S-a punctat, de asemenea, și nevoia de a avea o viață duhovnicească mai intensă în contextul lumii contemporane secularizate, în care omul este dezorientat, Hristos fiind singurul punct de reper nezdruncinat pe această mare a vieții.

Pr. Cosmin Maftei