ACUM
   Duminică, 26 mai 2019   16°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujba Pavecerniței mari cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala arhiepiscopală

11 Mar 2019
20:50

Luni, 11 martie 2019, în prima zi a Postului Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din orașul Marii Uniri. Începând cu ora 18.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți, a oficiat slujba Pavecerniței mari cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în prezența a numeroși credincioși. La final, Arhipăstorul nostru a adresat o meditație duhovnicească elevilor seminariști și studenților teologi cu prilejul Săptămânii duhovnicești.

Adresându-se numeroșilor credincioși, Părintele Arhiepiscop Irineu, reliefând însemnătatea spirituală deosebită a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, a spus: „Canonul cel Mare este un breviar melodios al celor mai frumoase pagini din Sfânta Scriptură, drept pentru care rămâne peste veacuri un protest energic împotriva păcatului. Canonul cel Mare promovează pocăința permanentă pentru păcatele comise și dorința continuă de a-L urma pe Hristos, Modelul sublim al desăvârșirii. Canonul cel Mare poate fi socotit, pe bună dreptate, una dintre cele mai nobile, mai frumoase și mai profunde creații ale experienței mistice ortodoxe. Profunzimea și frumusețea sa spirituală înalță sufletește pe credincioșii adevărați care se pregătesc sincer pentru a întâmpina cu vrednicie Praznicul Sfintelor Paști”.

Programul liturgic al Săptămânii duhovnicești este destinat școlilor teologice din Alba Iulia, desfășurându-se în prima și în ultima săptămână a Postului Nașterii Domnului și a Postului Sfintelor Paști. În cadrul acestor zile, elevii și studenții teologi participă de dimineață la rugăciunile săvârșite în paraclisele instituțiilor de învățământ, urmând ca seara să ia parte la slujbele oficiate la Catedrala arhiepiscopală. La finalul acestora, preoți din cadrul Eparhiei noastre le adresează tinerilor teologi, precum și dreptslăvitorilor creștini, meditații duhovnicești, folositoare spre zidirea sufletelor și spre urcușul spiritual.