ACUM
   Marţi, 18 februarie 2020   -0°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală

13 Mar 2019
13:51

Miercuri, 13 martie, în a treia zi din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din vechea Cetate a Bălgradului. Începând cu ora 8.10, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite la Catedrala Reîntregirii.

În Postul Mare, în zilele de luni până vineri (cu excepția zilelor aliturgice și a Praznicului Bunei Vestiri) se oficiază Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, slujbă al cărei autor este considerat a fi Sfântul Grigorie Dialogul (†604). Această rânduială liturgică a apărut ca urmare a dorinței credincioșilor de a primi Sfânta Euharistie și în zilele de peste săptămână din perioada Postului Sfintelor Paști, timp în care nu se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și a Sfântului Vasile cel Mare.

În ceea ce privește proveniența Liturghiei Darurilor înainte-sfințite, aceasta este de origine orientală, dezvoltată în cursul secolelor V și VI, prima mențiune documentară despre existența și întrebuințarea rânduielii atribuite Sfântului Grigorie Dialogul datând din anul 645. În secolul al șaptelea, Liturghia Darurilor înainte-sfințite era definitiv formată și răspândită, generalizarea ei fiind consfințită la Sinodul Trulan (Quinisext) din anul 692, prin Canonul 52.