ACUM
   Marţi, 19 martie 2019   8°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală

13 Mar 2019
13:51

Miercuri, 13 martie, în a treia zi din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din vechea Cetate a Bălgradului. Începând cu ora 8.10, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite la Catedrala Reîntregirii.

În Postul Mare, în zilele de luni până vineri (cu excepția zilelor aliturgice și a Praznicului Bunei Vestiri) se oficiază Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, slujbă al cărei autor este considerat a fi Sfântul Grigorie Dialogul (†604). Această rânduială liturgică a apărut ca urmare a dorinței credincioșilor care doreau să se împărtășească și în zilele de peste săptămână din perioada Postului Sfintelor Paști, timp în care nu se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și a Sfântului Vasile cel Mare.

În ceea ce privește proveniența Liturghiei Darurilor înainte-sfințite, aceasta este de origine orientală, dezvoltată în cursul secolelor V și VI, prima mențiune documentară despre existența și întrebuințarea rânduielii atribuite Sfântului Grigorie Dialogul datând din anul 645. În secolul al șaptelea, Liturghia Darurilor înainte-sfințite era definitiv formată și răspândită, generalizarea ei fiind consfințită la Sinodul Trulan (Quinisext) din anul 692, prin Canonul 52.