ACUM
   Duminică, 26 mai 2019   16°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a liturghisit la Catedrala mică din Târgu-Mureș

17 Mar 2019
13:26

În Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor târgumureșeni. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Buna Vestire” – Catedrala mică din municipiul Târgu-Mureș. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Mihail Pop, preot al parohiei Târgu-Mureș III, și de către părintele Călin Budai, păstor al credincioșilor dreptslăvitori din parohia Târgu-Mureș XII.

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Ioan Mera a fost hirotonit preot pe seama parohiei Lunca, protopopiatul Reghin. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu a acordat Ordinul „Credință și Unire” doamnei Ionela Moruțan, cunoscută interpretă de folclor, în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga activitatea depusă în promovarea valorilor autentice ale culturii naționale de pe meleagurile Transilvaniei.

Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Ortodoxia este credința moșilor și strămoșilor noștri, pe care o avem de la apariția noastră ca popor pe acest pământ. Din acest motiv, ea a fost numită Lege românească, care cuprinde limba română, credința dreaptă, datini, obiceiuri și folclor, comori ce alcătuiesc patrimoniul nostru etnic. Ortodoxia ne-a modelat și ne-a păstrat ființa, fiind sufletul vieții spirituale și culturale a neamului. Prin Ortodoxie, cum afirmă Nicolae Iorga, «suntem contemporanii martirilor și vorbim cu strămoșii în graiul lor». Duminica Ortodoxiei ne cheamă să-L mărturisim pe Hristos prin viața noastră”.