ACUM
   Marţi, 31 martie 2020   -1°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujba de sfințire a drapelului de luptă al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba

03 Apr 2019
14:53

Miercuri, 3 aprilie 2019, începând cu ora 12.00, în Piața Cetății din Alba Iulia, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la manifestările dedicate Zilei Jandarmeriei Române. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba de sfințire a drapelului de luptă al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba și a rostit o alocuțiune cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la înființarea acestei instituții. La eveniment au luat parte reprezentanți ai tuturor structurilor Jandarmeriei, precum și numeroase oficialități centrale și locale.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „De câte ori aud imnul de stat al României și văd tricolorul românesc, inima mea freamătă de bucurie. Totodată, ea se umple de iubire față de glia străbună, dar și de iubire față de trecutul nostru, fără de care nu este dragoste de țară, cum inspirat spunea poetul Mihai Eminescu. Imnul național și steagul tricolor ne cheamă să ne onorăm numele de creștin și de român. Așezați mereu sub stindardul crucii lui Hristos, să încercăm a fi harnici, buni, demni și onești, convinși că tot ceea ce facem în această viață pământească va avea ecou în veșnicie”.

Jandarmeria Română a fost înființată în 3 aprilie 1850, dată la care Grigore Alexandru Ghica, domn al Moldovei, a aprobat hotărârea Divanului Obștesc, semnând actul de înființare al acestei instituții. Potrivit Legii, Jandarmeria Română reprezintă „instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice”.