ACUM
   Marţi, 15 octombrie 2019   9°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Vizite pastorale pe Valea Mureșului Superior

15 Apr 2019
20:56

Luni, 15 aprilie a.c., în a șasea săptămână din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în șase parohii din protopopiatul Reghin, situate pe Valea Mureșului Superior. Astfel, în prima parte a zilei, Ierarhul nostru, însoțit de părintele protopop Valentin Vârva, a poposit în parohia Ideciu de Sus. Aici, numeroși credincioși dreptslăvitori, dimpreună cu părintele paroh Valeriu Roșca, l-au întâmpinat cu multă bucurie pe Întâistătătorul Eparhiei noastre, care le-a adresat numeroase sfaturi duhovnicești. De asemenea, Arhipăstorul nostru a oferit părintelui paroh îndrumări pastoral-misionare şi administrativ-gospodărești, necesare pentru o bună organizare în cadrul parohiei.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent în parohia Idicel-Pădure, păstorită de către părintele Eugen Micu. Biserica parohială de aici, edificată între anii 1933-1935, este ocrotită de către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, fiind pictată în stil brâncovenesc, în tehnica tempera. Continuând periplul pastoral, Arhipăstorul nostru a poposit în parohia Idicel-Sat, situată într-o pitorească zonă submontană, la poalele Munților Gurghiului. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Cosmin Maftei. Următoarea comunitate de credincioși în care a fost prezent Chiriarhul nostru este parohia Aluniș, situată la poalele Munților Călimani. Începând cu anul 2014, slujitor la Altarul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din această localitate este părintele Eugen Doroftei.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit în mijlocul comunității parohiale din Rușii-Munți. La biserica „Buna Vestire” din localitate, Arhipăstorul nostru a fost întâmpinat cu bucurie în suflete de către numeroși credincioși îmbrăcați în straie populare. Ierarhul nostru i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a adresat numeroase sfaturi duhovnicești, îndemnându-i să își călăuzească întreaga activitate după principiile Sfintei Evanghelii. Începând cu anul 2018, credincioșii dreptslăvitori de aici se află sub oblăduirea părintelui Daniel Cota. Ultima comunitate în mijlocul căreia a poposit în această zi Întâistătătorul Eparhiei noastre este parohia Sebeș, înființată în anul 2000. La Altarul bisericii parohiale de aici, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, slujește părintele Valeriu Covrig Bănulici.