ACUM
   Vineri, 15 noiembrie 2019   13°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Salonul de artă religioasă „Icoana, Lumină în suflet de copil”, organizat la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

22 Apr 2019
14:25

Centrul de Cultură „Augustin Bena” organizează în această perioadă „Salonul de artă plastică religioasă”, eveniment care cuprinde o serie de expoziții cu lucrări realizate de cursanți ai unor clase, ateliere sau centre culturale din județul Alba. Salonul este intitulat „Icoana, Lumină în suflet de copil” și este găzduit de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia în perioada 18 aprilie - 6 mai. Vernisajul expozițiilor a avut loc joi, 18 aprilie, începând cu ora 15.00, fiind însoțit de recitaluri de pricesne și cântece religioase interpretate de Leontina Fărcaș și „Mugurii de tezaur” și clasa de muzică religioasă din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena”, coordonată de prof. Tabita Botoi.

„Icoana este mai mult decât un obiect de artă sacră, este un simbol prețuit și iubit de fiecare român. În Postul Sfintelor Paști organizăm acest salon expozițional care reunește numeroase lucrări cu tematică religioasă și sperăm să încânte sufletele tuturor celor care iubesc arta sacră. Sunt lucrări realizate de tineri artiști care pot fi admirate până la începutul lunii mai în spațiile expoziționale ale Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Salonul de artă plastică religioasă „Icoana, Lumină în suflet de copil” va cuprinde o serie de expoziții cu lucrări realizate de cursanți ai unor clase, ateliere sau centre culturale din județul Alba, respectiv: Atelierele Museikon junior - Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” - Alba Iulia; Centrul Cultural Catehetic „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - Alba Iulia; Centrul Cultural Catehetic „Sfântul Ioan Valahul” - Cut; Centrul Cultural Catehetic „Sfântul Nicolae” - Parohia Micești; Centrul Cultural Catehetic „Arhimandrit Serafim Popescu” - Totoi; Centrul Cultural Catehetic „Sfântul Mina” - Alba Iulia; Clasa de Icoană pe sticlă a Centrului Cultural Catehetic „Sfânta Ecaterina” din Alba Iulia, coordonată de domnul profesor Samfir Simion; Colegiul Național „Dionisie Pop Marțian” - Alba Iulia; Cercul de Folclor „Dor Străbun”; Cercul de pictură pe sticlă „Sfântul Ioan Botezătorul”; Cercul de tradiții și produse hand-made; Centrul de Cultură „Augustin Bena” - Școala de Arte și Meșteșuguri; Clasa de pictură religioasă Laz; Clasa de pictură icoane pe lemn Alba Iulia; Clasa de artă decorativă Teleac; Clasa de pictură religioasă Vinerea.

„Aceste centre și clase sunt cele care susțin și doresc să ducă mai departe tradiția icoanei pe lemn și pe sticlă, aici la noi în Transilvania și ceea ce ele reușesc este aducerea în case și în inimile copiilor a vechii tradiții de icoană”, a spus Ioana Raica, coordonatorul clasei de icoană pe lemn a Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Salonul de artă plastică religioasă „Icoana, Lumină în suflet de copil” este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.