ACUM
   Joi, 14 noiembrie 2019   17°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Ediția a XVIII-a a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă

06 May 2019
18:48

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 6-7 mai 2019, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, are loc cea de-a XVIII-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă. Evenimentul, desfășurat sub genericul „Satul și spiritualitatea rurală – între tradiție și modernitate”, se înscrie în tematica anului 2019, declarat de Patriarhia Română ca An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). La fel ca și în edițiile precedente, Simpozionul găzduit de Facultatea de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri reunește nume importante din țară și din străinătate, atât din cadrul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane.

Lucrările Simpozionului au fost deschise luni, 6 mai, începând cu ora 9.30, prin oficierea slujbei de  Te-Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății. În continuare, de la ora 10.00, în Aula „Dumitru Stăniloae”, au urmat cuvintele de salut ale oficialităților județene și locale, precum și ale părintelui prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Începând cu ora 10.30, Întâistătătorul Eparhiei noastre, Părintele Arhiepiscop Irineu, a rostit cuvântul de deschidere în cadrul căruia a subliniat faptul că satul românesc constituie vatra păstrării și a promovării culturii naționale și ecleziale românești. În finalul cuvântării, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Astăzi, când sătenii se înstrăinează de propriul pământ și de propria lor identitate, iar tradițiile populare sunt căzute în uitare – cum zice Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, noi suntem chemați să perpetuăm satele românești, să le păstrăm și, în ciuda modernizării necesare, să le transmitem copiilor și nepoților noștri cu farmecul lor înveșnicit. Datori suntem să iubim pe țărani și mediul rural în care, de-a lungul timpului, s-au dezvoltat și desăvârșit valorile perene ale neamului nostru nobil, care a trecut înțelept prin istorie și s-a dovedit erou în cultură”. De asemenea, Arhipăstorul Alba Iuliei a elaborat un amplu studiu despre un învățător de seamă din prima jumătate a secolului trecut, care a activat vreme de un sfert de veac în localitatea Băsești, satul natal al Înaltpreasfinției Sale. Studiul, intitulat „Vasile Robu, un eminent și devotat învățător al satului românesc din Transilvania”, a fost publicat în primul volum ce conține referatele participanților la această manifestare academică. 

Un moment cu totul aparte al primei zile a Simpozionului Internațional pentru Știință, Teologie și Artă (ediția a XVIII-a) a fost reprezentat de festivitatea decernării titlului de Doctor Honoris Causa domnului Costion Nicolescu, doctor în teologie la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge” din Paris şi cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Acest eveniment de excepție a avut loc începând cu ora 12.00 în Aula „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății. În prima parte a festivității, părintele conf. univ. dr. Jan Nicolae a dat citire cuvântului de Laudatio în care a elogiat activitatea și personalitatea domnului Costion Nicolescu, un veritabil apărător al spiritului autohton și al tradițiilor românești din spațiul rural. La final ceremoniei, domnul conf. univ. dr. Lucian Marina, prorector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, i-a oferit domnului Costion Nicolescu un cadou simbolic, respectiv un tablou reprezentând o imagine cu Sala Unirii din Alba Iulia.

După evenimentul decernării titlului de Doctor Honoris Causa, începând cu ora 13.30, a avut loc un recital instrumental folcloric susținut de studenții Secției de Muzică Religioasă a Facultății de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri. În ultima parte a zilei, în intervalul orar 16.00-20.00, s-a derulat prezentarea lucrărilor pe ateliere de lucru în cadrul cărora invitații au fost distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică. Marți, 7 mai, în cea de-a doua zi a Simpozionului, în cadrul a patru paneluri, se vor derula noi sesiuni de comunicări și dezbateri pe marginea referatelor prezentate.