ACUM
   Joi, 16 iulie 2020   13°C in Alba Iulia
Împlinirea unui secol de la vizita Familiei Regale a României în Munții Apuseni, marcată solemn la Abrud
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Împlinirea unui secol de la vizita Familiei Regale a României în Munții Apuseni, marcată solemn la Abrud

28 May 2019
08:53

Luni, 27 mai a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în orașul Abrud. Începând cu ora 17.00, Ierarhul nostru a participat la manifestarea intitulată „Apusenii și Moții la Centenar Regal”, eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita Familiei Regale a României în Munții Apuseni. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a rostit o alocuțiune în care a evocat personalitatea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, evocând totodată momentul vizitei din urmă cu un secol a membrilor Familiei Regale în Apuseni.

Manifestarea „Apusenii și moții la Centenar Regal” este organizată de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Detunata – 5 Moți – Avram Iancu” și Centrul pentru Politici Locale, eveniment prin intermediul căruia se dorește a fi marcat în mod solemn centenarul vizitei din 1919 a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria în „inima” Munților Apuseni. Cu prilejul acestui moment deosebit, luni, 27 mai, au fost aduse la Abrud osemintele domnitorului Mihai Viteazul și sabia Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și o icoană a Maicii Domnului de la Meteora (Grecia).

De asemenea, manifestările vor continua și astăzi, când sunt așteptați să poposească în orașele Abrud și Câmpeni, precum și în alte localități din împrejurimi, membrii Familiei Regale: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și Alteța Sa Regală principele Radu, care vor reface drumul parcurs în urmă cu 100 de ani de către Regele Ferdinand I și Regina Maria în Țara Moților. Cu această ocazie, Alteța Sa Regală și Majestatea Sa vor lua parte la manifestările dedicate acestui moment omagial, prilej cu care vor vizita mai multe obiective din zonă.