ACUM
   Marţi, 15 octombrie 2019   6°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Conferință preoțească de primăvară în protopopiatul Aiud

03 Jun 2019
17:29

Luni, 3 iunie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul preoților din protopopiatul Aiud, cu prilejul conferinței preoțești de primăvară. Începând cu ora 10.00, în capela din vecinătatea sediului protopopiatului, a fost oficiată slujba de Te-Deum de către un sobor de preoți, după care a avut loc derularea lucrărilor întrunirii. În acest an, conferința s-a aflat sub genericul „Paradigme spirituale și pastorale în satul românesc. Tradiție și actualitate”, evenimentul încadrându-se astfel în programul tematicii Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

În prima parte a sesiunii, părintele protopop Ioan Bogdan a adresat celor prezenți cuvântul de bun venit, după care Întâistătătorul Eparhiei noastre a prezidat lucrările conferinței. Referatul din cadrul întrunirii a fost susținut de către părintele Cosmin Virgil Filimon, preot al parohiei Izvoarele. La final, Părintele Arhiepiscop Irineu le-a adresat preoților un îndemn duhovnicesc, după care părintele protopop Ioan Bogdan i-a mulțumit Arhipăstorului nostru pentru prezența în mijlocul clericilor din protopopiatul Aiud.

Făcând referire la desfășurarea lucrărilor conferinței preoțești, Ierarhul nostru a spus: „De câte ori mă întâlnesc cu preoții Eparhiei în cadrul conferințelor pastorale, caut să-i stimulez pentru a-și asuma responsabilitatea misionară. Le-am pus astăzi în față exemplul Sfântului Apostol Pavel care, îngrijorat de mântuirea neamului evreiesc, scria: «Doresc să fiu eu însumi anatema, despărțit de Hristos pentru rudele mele trupești. Rugăciunea mea către Dumnezeu pentru israeliți este să fie mântuiți». Preoții trebuie să se întrebe mereu cât de mult îi preocupă lumea înstrăinată de Dumnezeu. Îi preocupă destul pentru a depune mărturie? Destul ca să se dăruiască pe ei înșiși? Făcându-și datoria cu zel apostolic, parohiile vor prospera, viața satului se va perpetua, iar societatea românească va primi balsamul harului tămăduitor și regenerator”.