ACUM
   Miercuri, 27 mai 2020   16°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

În protopopiatul Târgu-Mureș, a avut loc conferința preoțească de primăvară

10 Jun 2019
17:05

Luni, 10 iunie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul clericilor din protopopiatul Târgu-Mureș, cu prilejul conferinței preoțești de primăvară. Începând cu ora 10.00, la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul reședință de județ, a fost oficiată slujba de Te-Deum de către un sobor de preoți, după care a avut loc derularea lucrărilor întrunirii în sala Cinematografului „Arta” din Târgu-Mureș. În acest an, conferința s-a aflat sub genericul „Paradigme spirituale și pastorale în satul românesc. Tradiție și actualitate”, evenimentul încadrându-se astfel în programul tematicii Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

În prima parte a conferinței, părintele protopop Olimpiu Zăhan a adresat celor prezenți cuvântul de bun venit, după care Întâistătătorul Eparhiei noastre a prezidat lucrările sesiunii. Referatul din cadrul întrunirii a fost susținut de către părintele Raul Tudorel Iacob, preot al parohiei Sângeorgiu de Pădure. La final, Arhipăstorul Alba Iuliei le-a adresat preoților un cuvânt duhovnicesc, după care părintele protopop Olimpiu Zăhan i-a mulțumit Chiriarhului nostru pentru prezența în mijlocul preoților din protopopiatul Târgu-Mureș.

Făcând referire la tema conferinței preoțești, Ierarhul nostru a spus: „Satul românesc este vatra în care s-a plămădit şi s-a promovat conştiinţa naţională şi eclesială românească. Această vatră s-a organizat şi s-a dezvoltat în felurite moduri, cultivând virtuţile etnice, precum hărnicia, dărnicia, omenia şi ospitalitatea. Patrimoniul rural, care cuprinde cântecul, dansul, costumul şi multe datini, riscă să se piardă în negura timpului dacă noi nu conştientizăm importanţa acestuia. În ambianţa sătească de odinioară, Biserica reprezenta centrul universului lăuntric al fiecărui om, în jurul căruia gravita întreaga lui existenţă. Iată de ce se cuvine să vedem spiritualitatea satului românesc aşa cum a fost trăită ea în tot cursul istoriei poporului nostru. Astfel, vom încuraja conservarea acestei spiritualități împotriva influenţelor străine care ameninţă însăşi fiinţa Neamului nostru nobil, străvechi, născut creştin”.