ACUM
   Miercuri, 27 mai 2020   17°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Momente festive prilejuite de încheierea anului școlar, la Alba Iulia

13 Jun 2019
13:40

Joi, 13 iunie a.c., de la ora 9.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la ceremonialul încheierii anului şcolar 2018-2019 de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. În cadrul acestei manifestări, au avut loc mai multe momente specifice: au fost premiaţi cei mai silitori elevi, s-a dat citire ordinului de numire a noului elev plutonier adjutant și a avut loc actul simbolic al predării „cheii” următoarelor generații. La eveniment au participat cadre militare, oficialităţi judeţene şi locale, dar şi numeroşi părinţi ai elevilor.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru, adresându-se tinerilor elevi, a spus: „Să fiți siguri că Dumnezeu vă iubește mult și vrea să infuzeze în voi lumina Sa și puterea Sa. Voi, pur și simplu, trebuie să vă deschideți inima și să rămâneți docili în fața măreției Sale iubitoare. Permiteți-I Mântuitorului divin să pătrundă în viața voastră, ca prin comuniune intimă cu El, să puteți renaște, rodi și birui toate dificultățile și obstacolele de multe feluri. Credeți în Dumnezeu cu tărie și dați-I Lui inima voastră, mintea voastră și voința voastră și El vă va înnobila și fortifica, încât să vă puteți împlini rostul vostru pe acest pământ, iar visurile voastre și năzuințele voastre vor deveni întotdeauna o realitate. Fie ca bunul Dumnezeu să vă dăruiască harul Său și să vă facă parte de o vacanță plăcută”.

De asemenea, începând cu ora 10.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre fost prezent în mijlocul elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. Cu prilejul încheierii anului școlar, Chiriarhul nostru a oficiat slujba de Te-Deum, după care a luat parte la festivitatea de premiere a celor mai merituoși elevi ai instituției de învățământ. La fel ca și în anii precedenți, Părintele Arhiepiscop Irineu, în semn de prețuire și apreciere, le-a înmânat elevilor cu rezultate foarte bune la învățătură și purtare premii constând în diplome și cărți de teologie.

În cuvântul adresat elevilor seminariști, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Evenimentul de astăzi cu caracter festiv, adică această serbare de sfârșit de an, marchează încheierea unei etape în procesul ascendent de formare intelectuală, spirituală și morală, fiindcă cei care studiază aici, într-o școală sau într-o instituție de învățământ bisericească, trebuie mereu să se raporteze la Hristos, Modelul sublim al învățăceilor, al ucenicilor sau elevilor. Să vă fie clar că fără credință în Dumnezeu și fără o relație intimă și iubitoare cu Dumnezeul Cel viu, nu vă puteți dăltui personalitatea morală și nici nu vă puteți făuri un viitor bun. Să aveți încredere în voi înșivă și să fiți atenți ca tot ceea ce faceți, să fie în concordanță cu voința lui Dumnezeu, Singurul Care vă poate da putere multă și o direcție bună pe calea spinoasă a acestei vieți pământești. Să luați mereu aminte la îndemnul bătrânului părinte Ieronim de Eghina care zice: «Să fiți atenți la felul în care vă petreceți ziua de astăzi, iar viitorul să-l încredințați Providenței dumnezeiești»”.