ACUM
   Marţi, 15 octombrie 2019   4°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Evenimente omagiale dedicate satului românesc, în filia Șomoștelnic, parohia Valea Izvoarelor

17 Jun 2019
23:09

Luni, 17 iunie, în a doua zi de Rusalii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în filia Șomoștelnic, parohia Valea Izvoarelor, protopopiatul Târgu-Mureș, s-a desfășurat evenimentul cultural intitulat ,,Rusaliile în satul copilăriei mele”, manifestare dedicată Anului omagial al satului românesc. Cu această ocazie, la inițiativa preotului paroh Vasile Gherman, în biserica din satul Șomoștelnic, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Olimpiu Zăhan. Bucuria slujirii a fost încununată de prezența tinerilor artiști: Alexandra Togănel, Denisa Gliga, Emil Moldovan, Angel Avram și a părintelui diacon Bogdan Turean, care au susținut un concert de pricesne. De asemenea, elevii Școlii Primare din localitate, coordonați de doamna învățătoare Aurița Cerghizan, au recitat poezii dedicate satului românesc.

După acest recital, domnul Vasile Frâncu, veteran în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost evidențiat la frumoasa vârstă de 94 ani, iar pentru meritele deosebite, în semn de prețuire, administrația comunei Mica i-a oferit o Diplomă de onoare și, totodată, a fost transmis un mesaj de felicitare din partea domnului primar Ladislau Szekely. În continuare, scriitorul Dimitrie Poptămaș, Președintele Fundației Culturale „Vasile Netea”, a reliefat trecutul demn și jertfelnic al satului Șomoștelnic, de unde s-au ridicat eroi ai neamului românesc, așa cum atestă documentele.

La eveniment au participat și reprezentanți ai administrației publice: Istvan Simon, Primarul comunei Sânpaul, Alexandru Câmpeanu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Elod Kedei, consilier județean și Director al Școlii Gimnaziale „Dosa Daniel” din Valea Izvoarelor, Valentin Zogorean, Inspector de specialitate al Bibliotecii Județene Mureș, Janos Szakaks, Vasile Pal și Dorel Rus, Consilieri locali ai comunei Mica. La finalul manifestării, părintele paroh a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea și susținerea evenimentului omagial deosebit, pentru comunitatea credincioșilor ortodocși din această localitate mureșană.

Pr. Vasile Valentin Gherman