ACUM
   Marţi, 15 octombrie 2019   4°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujire arhierească în biserica „Soborul Maicii Domnului” și „Sfântul Ilie” din Limours (Franța)

24 Jun 2019
23:47

Luni, 24 iunie a.c., zi în care Biserica noastră prăznuiește Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor ortodocși din Limours, localitate aflată în extremitatea sudică a capitalei Franței, Paris. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Soborul Maicii Domnului” și „Sfântul Ilie”, locaș de cult ridicat din lemn, în stil maramureșan.

De asemenea, la Sfânta Liturghie a asistat și Chiriarhul românilor ortodocși de aici, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale. La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop Irineu i-a miruit pe clericii slujitori și pe credincioși prezenți, precum și pe maicile din obștea monahală de la sediul Mitropoliei, care au luat parte în număr mare la Dumnezeiasca Liturghie.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Lumea de astăzi este acoperită de gheaţa materialismului şi ateismului şi s-a îndepărtat de morala evanghelică, de nevinovăţie şi de bunătate. În fiecare an, lumea noastră înclină mai mult spre rău şi, cu cât trec anii, ea înaintează tot mai rapid spre catastrofă, fără să se gândească puţin că «vine mânia lui Dumnezeu peste fiii neascultării». Mulţi oameni nu se gândesc nici la moarte, nici la judecată, râvnind cu nebunie desfătările acestei lumi, ca şi cum n-ar trebui s-o părăsească niciodată. Or, toate trec repede ca roua dimineţii, încât noi trebuie să fim pregătiţi mereu pentru întâlnirea cu Hristos, conştienţi că «lopata este în mâna Lui, ca să cureţe aria», precum ne avertizează Sfântul Ioan Botezătorul”.

În a doua parte a zilei, Întâistătătorul Eparhiei noastre, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Iosif, a vizitat Catedrala Notre Dame din Amiens, cea mai mare biserică franceză a Evului Mediu, recunoscută ca fiind una dintre cele trei catedrale clasice ale stilului gotic francez din secolul al XIII-lea. În incinta locașului se află o parte din capul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, odor care a fost adus aici de către cruciați în jurul anului 1204. Astfel, datorită prezenței acestei părticele din moaștele Înaintemergătorului, Catedrala din Amiens a constituit de-a lungul timpului un loc de pelerinaj pentru toți creștinii, printre cei care s-au închinat aici acestui sfânt odor numărându-se Regele Ludovic al IX-lea cel Sfânt sau suveranul Filip al III-lea cel Viteaz.

Ultimul obiectiv vizitat de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost Catedrala „Sfântul Petru” din Beauvais, biserică ridicată în secolul al XIII-lea. Considerat ca fiind unul dintre cele mai înalte locașuri de cult din lumea creștină, edificiul a fost construit pe locul unei vechi bazilici care avea să fie demolată în anul 1225. În ciuda vremurilor vitrege cauzate de războaiele religioase și de Revoluția de la 1789, Catedrala nu a fost afectată în mod grav. Însă, cu toate acestea, edificiul avea să fie supus de-a lungul timpului unor procese complexe de reabilitare și restaurare.