ACUM
   Marţi, 31 martie 2020   2°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Activități cu copiii, desfășurate la Centrul de Tineret din localitatea Tiur-Obârșii

27 Jun 2019
13:59

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în localitatea Tiur-Obârșii (protopopiatul Blaj), a fost realizat Centrul de Tineret „Sfântul Paisie Aghioritul”, un obiectiv destinat activităților cu tinerii din Eparhie. Aici, sub coordonarea părintelui administrator Ștefan Cătăuță, se desfășoară diverse programe pentru tineri, derulate în perioada vacanţei de vară, precum și în timpul școlii, la sfârșit de săptămână. Primul grup care a sosit și se bucură de pitorescul zonei este cel al parohiei Sîncel, coordonat de doamna prof. Ioana Cătăuță.

Activităţile recreativ-educative, concepute pentru a fi derulate pe întreaga durată a zilei, au scopul de a-i bucura pe copii şi, totodată, de a le transmite anumite valori frumoase şi folositoare vieţii lor, precum credinţa în Dumnezeu, respectul faţă de oameni şi faţă de natură sau patriotismul, dar şi să le dezvolte anumite capacităţi şi abilităţi, precum comunicarea, lucrul în echipă sau planificarea activităţilor spre împlinirea unui anumit scop. Astfel, copiii participanţi au avut ocazia de a se destinde prin jocuri deja cunoscute (fotbal, volei, badminton, „raţele şi vânătorii”, „păcălici”) sau unele noi („Sequence”, „Mancala”, „Q-bitz”).

De asemenea, o altă serie de jocuri şi activităţi de exterior au avut drept obiect, pe lângă partea recreativă, latura educativă. Astfel, jocurile au fost urmate de discuţii prin care copiii au înţeles aplicabilitatea acestora în viaţa de zi cu zi; nevoia de celălalt, altruismul sau necesitatea unui plan de acţiune în împlinirea unor sarcini, iată câteva lucruri care au constituit obiectul unor jocuri de exterior, precum „derdienii” sau „curentul electric”.

Invitaţia de a participa la activităţile pe care le desfăşurăm se adresează tuturor parohiilor din protopopiatul Blaj şi nu numai. Mai mulţi preoţi din parohiile Mihalţ I, Mihalţ II, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Feisa, Sîncel, Pănade, Biia, Sânmiclăuş, Bălcaciu, Mănărade, Şona, Cergău Mare, Roșia de Secaș, au răspuns deja invitaţiei de a petrece câteva ore alături de copii într-un cadru nonformal. De asemenea, invitaţia se adresează şi anumitor profesori, diriginţi, colaboratori ai Grupului de Iniţiativă din cadrul protopopiatului, care vor însoţi clasele pe care le îndrumă.

Toate aceste activităţi, pe lângă caracterul lor educativ şi recreativ, au şi un caracter religios. Astfel, programul zilnic va începe cu un moment de rugăciune în paraclisul Centrului. De asemenea, copiii vor mulţumi lui Dumnezeu înainte şi după masă, iar dezbaterile şi lecturile făcute vor avea ca scop apropierea tinerilor de Dumnezeu, de bine, de frumos şi de oameni. Vă aşteptăm cu interes!


Pr. Ştefan Cătăuţă
Administrator al Centrului de Tineret ,,Sfântul Paisie Aghioritul”