ACUM
   Marţi, 21 ianuarie 2020   -1°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Sectorul cultural și comunicații media

Tabăra Internațională de la Oașa, aflată la ediția a treia

22 Jul 2019
20:55

În perioada 18-28 iulie, la Mănăstirea Oașa, județul Alba, se desfășoară Tabăra Internațională ce reunește 150 de tineri români din diaspora și 50 de tineri din țară. Acțiunea este organizată de către Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa și se află la a treia ediție. Tinerii au venit din țări precum: Anglia, Germania, Luxemburg, Austria, Franța, Norvegia, Belgia, Cehia, Italia, Spania, Statele Unite ale Americii, Canada și Republica Moldova. Timp de zece zile, ei vor încerca să se integreze în programul Mănăstirii prin participarea zilnică la Sfânta Liturghie, la activitățile gospodărești (ascultări), la conferințe și dialoguri duhovnicești.

Conform informațiilor furnizate de către doamna prof. Carmen Mihaela Jinariu și echipa de voluntari pe care o coordonează, vineri, 19 iulie, în mijlocul tinerilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord, care le-a subliniat tinerilor că nicio tinerețe nu poate fi dezorientată câtă vreme se modelează duhovnicește și caută să se desăvârșească întru Hristos. În 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Ilie, după Sfânta Liturghie, tinerii au făcut o drumeție pe Vârful Fetița și acolo, în vârf de munte, au avut parte de un spectacol folcloric susținut de Ansamblul de muzică tradițională „Icoane”, coordonat de domnul Ioan Bocșa. Spectacolul a scos în evidență bogăția și frumusețea tradițiilor noastre românești pe care trebuie să le ducem mai departe.

Duminică, 21 iulie, tinerii, îmbrăcați în costume populare, au participat la Sfânta Liturghie, după care au luat parte la spectacolul de teatru „Profetul” de Kahlil Gibran, pus în scenă de trupa de teatru a Ligii Studenților din Cluj-Napoca. Seara a fost realizată o proiecție de filme documentare de excepție, marca Astra Film („Transalpina – drumul regilor”, „Sibiu 825”, „Jina”). În mijlocul tinerilor a fost domnul Dumitru Budrala, realizatorul filmelor și directorul festivalului Astra Film Sibiu, care le-a împărtășit celor prezenți din tainele realizării filmului documentar. Luni, 22 iulie, tinerii s-au întâlnit cu părinții de la Mănăstirea Oașa, ieromonahul Silvan Cablea, starețul acestui așezământ monastic, și părintele Mihail Lupescu, și au discutat despre „Căutarea: între emigrare și imigrare”.

Marți, 23 iulie, va avea loc o întâlnire a tinerilor cu părintele Radu Preda, pe tema „De la exil la diasporă. Românii pe drumuri”, iar miercuri, 24 iulie, este așteptat la Oașa părintele arhid. lect. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache. Sfinția sa le va vorbi tinerilor despre „Răgaz pentru viață. Despre câteva exerciții filocalice de cultivare lăuntrică”. În zilele următoare este așteptat în tabără și Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Toate activitățile din tabără converg și culminează cu sărbătoarea Sfântului Pantelimon, ocrotitorul Mănăstirii. Cu acest prilej, la hram este așteptat Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei