ACUM
   Marţi, 28 ianuarie 2020   -0°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Biroul de presă

Resfințirea bisericii din parohia Almașu de Mijloc, protopopiatul Alba Iulia

04 Aug 2019
17:16

În Duminica a VII-a după Rusalii, zi în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Almașu de Mijloc, protopopiatul Alba Iulia. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Noi, creștinii născuți din nou, suntem chemați să fim lumina lumii și sarea pământului, deosebindu-ne de lume, de lumea din jurul nostru, în același fel în care Mântuitorul Iisus Hristos era diferit de lume. Noi avem influență în lume atunci când ieșim în relief prin bună conduită, când ne conturăm distinct. Noi avem influență în lume când trăim moralitatea Fericirilor, când valorile noastre sunt radical diferite de cele ale celor necredincioși. Să ne fie clar că într-o zi vom fi dați în vileag, fie ca ipocriți, fie ca urmași ai lui Hristos, care ne onorăm calitatea de fii ai luminii, calitate primită prin Sfântul Botez”.

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Marian Țițeiu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Jidvei cu filia Sântămărie, protopopiatul Blaj. La finalul Sfintei Liturghii, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă în activitatea administrativă și pastorală, părintele paroh Florin Achim a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Almașu de Mijloc a fost ridicată în anul 1975, în timpul păstoririi preotului Trif Pascu. Locașul de cult a fost împodobit cu haina picturii între anii 1980-1981, lucrarea fiind executată de către pictorii Radu și Alexandrina Jitariu. Biserica a fost sfințită la data de 27 septembrie 1987, slujba de târnosire fiind oficiată de către Episcopul Emilian Birdaș. Începând cu anul 1996, credincioșii dreptslăvitori de aici sunt păstoriți de către părintele Florin Achim. În ultimele două decenii, au fost executate ample lucrări de renovare și restaurare a exteriorului și interiorului locașului de închinare, timp în care a fost revopsită fațada bisericii și restaurată pictura.