ACUM
   Luni, 09 decembrie 2019   -2°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujbă de pomenire pentru Voievodul Mihai Viteazul, la Alba Iulia

09 Aug 2019
23:17

Vineri, 9 august 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, cu hramul „Sfânta Treime” și „Sfântul Siluan Athonitul”. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului, după care a săvârșit slujba Parastasului pentru marele Voievod Mihai Viteazul, cu prilejul împlinirii a 418 ani de la trecerea la cele veșnice. Slujitor al altarului bisericuței din lemn de aici este părintele prof. dr. Florin Botezan, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia.

La final, Arhipăstorul nostru a adresat un cuvânt celor prezenți, reliefând personalitatea ilustrului unificator al Țărilor Române: „Ne aflăm într-un spațiu binecuvântat în care Voievodul Mihai Viteazul, înainte de a intra triumfal în Cetatea Alba Iuliei, a construit Catedrala «Sfânta Treime», între anii 1596-1598. Aceasta s-a realizat în urma vizitei sale la curtea Principelui Sigismund Báthory. Aici mai era o biserică, precum și un așezământ monahal. Despre edificiul mitropolitan și mai ales despre frumoasa biserică ctitorită de Voievodul unificator vor scrie cronicarii Miron Costin, Gheorghe Brancovici, Radu Popescu, în cronica Țării Românești, și chiar Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, în Hrisovul de danie al satului Merișani. Prin cuvinte elogioase, toți aceștia evidențiază importanța acestui locaș de spiritualitate și cultură și de misiune pentru românii ortodocși din Transilvania”.

Biserica „Sfânta Treime” și „Sfântul Siluan Athonitul” din Alba Iulia, ridicată în perioada 1988-1992, se află pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe a Transilvaniei și al Catedralei ridicate de Voievodul Mihai Viteazul. Biserica Mitropoliei nu s-a păstrat, fiind dărâmată în totalitate de regimul habsburgic în anul 1714, urmând ca numeroase materiale să fie folosite la construirea bisericii ortodoxe a parohiei „Maieri II” din Alba Iulia. La fel ca și vechea bisericuță ctitorită de Domnitorul Țării Românești, biserica memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia are ca hram „Sfânta Treime”, simbol al unității de credință și de neam al celor trei Țări Românești. Sfințirea lăcașului de cult a avut loc la 26 noiembrie 2006, moment în care biserica a primit și cel de-al doilea hram, fiind ocrotită de Sfântul Siluan Athonitul.