ACUM
   Luni, 09 decembrie 2019   -2°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noii biserici din parohia Reciu, protopopiatul Sebeș

10 Aug 2019
14:39

Sâmbătă, 10 august a.c., zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfântului Mucenic Laurențiu Arhidiaconul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Reciu, protopopiatul Sebeș. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de binecuvântare a noii biserici cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, tânărul Darius Dig a fost hirotonit diacon. La finalul Sfintei Liturghii, pentru râvna și osteneala de care a dat dovadă în activitatea administrativă și pastorală, părintele paroh Ioan Burja a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Noi toți avem datoria să mărturisim aceeași dreaptă credință pe care au mărturisit-o sfinții autohtoni. De asemenea, avem datoria să urmăm pilda acestora de virtute, de viață moral-spirituală autentic creștină, de dăruire pentru cauza Bisericii, pentru neamul nostru și țara noastră. Curățindu-ne de patimi și detașându-ne de toate deșertăciunile pământești, ne dovedim fii vrednici ai Bisericii străbune și ținem mereu aprinsă candela spiritualității românești. În acest fel, pășim pe urmele sfinților neamului nostru, care au avut harul perseverenței până la moarte, în credință dreaptă și în viețuire dreaptă”.

Lucrările de edificare a bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din parohia Reciu au fost demarate în anul 2011, urmând ca din anul 2012, odată cu instalarea ca preot paroh a părintelui Ioan Burja, să fie ridicat noul locaș de închinare. Între anii 2015-2016, au fost continuate lucrările de zidire a noii biserici, fiind construite bolțile, cupola și turnul. În anul 2017, au fost efectuate ample operațiuni de finisare și înfrumusețare a noului locaș, urmând ca în anul următor să fie montat iconostasul. În prezent, biserica este pregătită pentru a primi haina picturii, lucrarea urmând să fie executată în tehnica fresco. În tot acest timp, părintele paroh Ioan Burja s-a îngrijit și de consolidarea vechii biserici parohiale, locaș care de-a lungul timpului a fost afectat de alunecările de teren din zonă.