ACUM
   Marţi, 14 iulie 2020   18°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Excursie gratuită pentru elevii premianți din protopopiatul Reghin

12 Aug 2019
11:53

Sâmbătă, 10 august a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, protopopiatul Reghin a organizat o excursie gratuită pentru elevii premianți din parohiile protoieriei. În acest sens, peste 80 de elevi de gimnaziu și liceu au vizitat orașul Marii Uniri, unde au putut vedea Catedrala Încoronării, simbol al unirii tuturor românilor, numită și Catedrala Reîntregirii în amintirea reîntregirii sufletești a românilor din Transilvania prin îmbrățișarea credinței ortodoxe, împlinindu-se astfel visul Voievodului unificator Mihai Viteazul.

Excursioniștii nu au ratat nici Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, un monument istoric de patrimoniu național datorită vechimii și stilului arhitectural, Catedrală în care se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, Voievod al Transilvaniei și guvernator al regatului Ungariei. Importanța acestei biserici, cea mai veche din țara noastră, constă în faptul că ea a fost construită pe o rotondă creștină de secol IX, descoperirile arheologice din 2011 confirmând faptul că în partea de apus a actualei Catedrale exista o bazilică creștină din secolul X, a cărei ruine se află momentan acoperite din nou cu pământ, așteptând o cercetare mai amănunțită.

Elevii reghineni au vizitat apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, unde l-au avut ca și ghid pe părintele lect. univ. dr. Ovidiu Panaite care le-a prezentat istoricul Facultății și rolul pe care-l are o instituție teologică în societate. După ce au văzut sălile de curs, Aula „Dumitru Stăniloae” și atelierele de pictură ale Secției de artă sacră din cadrul Facultății, participanții excursiei s-au închinat și au înălțat rugăciuni și cântări în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta institutului teologic. În cadrul acestui pelerinaj duhovnicesc, elevii au avut ocazia să vadă și „Arca noetică” din Alba Iulia, o biserică unicat la nivel mondial datorită stilului arhitectural și iconografic. Aici, părintele paroh Jan Nicolae a făcut o frumoasă incursiune în prezentarea istorică, iconografică și simbolică a locașului de cult.

După vizitarea acestor monumente arhitectonice, elevii au avut bucuria de a vizita și parcul dendrologic din Alba Iulia și parcul de aventură „Dynamis”. La întoarcere, elevii au poposit și la Mănăstirea Recea, situată în vecinătatea municipiului Târgu-Mureș. Excursia oferită elevilor premianți de către protopopiatul Reghin a fost de bun augur și o reală reușită care motivează realizarea pe viitor a mai multor astfel de acțiuni.

Pr. Cosmin Maftei