ACUM
   Marţi, 14 iulie 2020   17°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Proiectul „Școala de vară”, derulat în parohia „Cuvioasa Paraschiva” din Alba Iulia

12 Aug 2019
19:51

În perioada 1-15 august 2019, în parohia „Cuvioasa Paraschiva” din Alba Iulia, se desfășoară cea de-a VI-a ediție a proiectului „Școala de vară”, acțiune dedicată tuturor tinerilor din parohie. Pe parcursul celor două săptămâni, 125 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani petrec o parte din zi într-un mod creativ și distractiv, sub coordonarea unei echipe de 20 de socio-animatori, alcătuită din profesori, studenţi şi liceeni foarte sufletiști. Încă de la început, organizatorii şi-au propus ca acest proiect misionar să contribuie la completarea orizontului de cultură spirituală a celor mai tineri creştini din parohie şi să asigure un mediu propice exersării şi cultivării darurilor primite de la Dumnezeu, a aptitudinilor şi a capacităților personale.

Programul a fost alcătuit în funcție de profilul și vârsta participanților și a constat din: rugăciunea de dimineaţă, povestioare creştine cu un bogat conţinut educativ, jocuri de dezvoltare personală, de comunicare şi de team-building, concursuri, atelier de creaţie, ateliere de desen, de pictură şi de îndemânare, curs de prim ajutor, karaoke, enciclopedia domestică, activități sportive și recreative în aer liber (Parcul de aventură, Clubul sportiv „Sendy Club” şi riviera râului Ampoi) și în Sala de sport a Liceului Tehnic „Alexandru Domşa”, tir cu arcul şi repetiţii pentru concertul de pricesne închinat Maicii Domnului din data de 15 august.

La buna desfășurare a Școlii de vară au contribuit cei doi preoţi ai bisericii și 20 de voluntari, care au participat cu abnegație la program, ocupându-se cu mare dăruire de copiii împărțiți pe patru categorii de vârstă: 5-6, 7-8, 9-11 și 12-15 ani. În mediul bine dotat şi securizat oferit de cele trei locaţii principale în care se desfăşoară activităţile Şcolii de vară, copiii au fost ajutați de către voluntari să dea viață calităților lor sufletești, să se roage, să-și depășească limitele, să comunice și să se exprime artistic, să se joace, să lege prietenii şi să se bucure din plin de o copilărie frumoasă, ducând mai departe amintirea acestor zile petrecute împreună.

Activităţile plăcute şi motivante desfăşurate în cele două săptămâni încearcă să formeze punţi între viaţa de familie, condiţia de membru al Bisericii, cunoştinţele dobândite la Şcoală şi statutul de copil în secolul XXI. Ele oferă posibilitatea unor experienţe interactive şi diversificate pentru formarea deprinderilor de viaţă creştină, atât pentru obţinerea unor cunoştinţe şi aptitudini noi, cât şi pentru punerea acestora în practică. Mai mult, având în vedere cadrul relaxat în care se desfăşoară programul, copiii participă cu mult interes la ateliere şi se bucură de libertatea de creaţie, de faptul că îşi pot exprima propriile idei, fără restricții sau condiționări, şi, cel mai important, că trăiesc plăcerea de a cunoaște şi de a se dezvolta personal.

Amplul eveniment ce se desfăşoară în primele două săptămâni ale lunii august în parohia albaiuliană ocrotită de Cuvioasa Paraschiva constituie, pe de o parte, răspunsul Bisericii față de nevoile stringente ale misiunii cu cei mai tineri dintre credincioși, iar, pe de altă parte, împărtășirea darurilor minunate ale copilăriei şi tinereții către întreaga comunitate parohială. El a fost susţinut de o serie de parteneriate pe care parohia le-a încheiat cu firmele „Cora Trade Center” și „Axa Porcelaine” din Alba Iulia, cu Liceul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia, cu „Sendy Club” și cu Asociația Filantropia Ortodoxă, care au contribuit, fiecare în parte, la încununarea cu succes a fiecărei zile.

Pr. Florin-Spiridon Croitoru