ACUM
   Sâmbătă, 25 ianuarie 2020   4°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Biroul de presă

Tabăra Științifică „Academia Munților”, organizată la Mănăstirea Oașa

26 Aug 2019
16:52

În perioada 23 august - 1 septembrie 2019, la Mănăstirea Oașa, se desfășoară Tabăra Științifică „Academia Munților”, eveniment ce reunește aproximativ 100 de tineri din întreaga țară. Tabăra este organizată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa, fiind derulată sub genericul: „Fizica – interfață în relația dintre rațiune și credință”. Tinerii vor încerca să se integreze în programul Mănăstirii prin participarea zilnică la Sfânta Liturghie, la activitățile gospodărești (ascultări), la conferințe, dialoguri duhovnicești și activități de cunoaștere.

Conform informațiilor furnizate de către doamna prof. Carmen Mihaela Jinariu, șirul conferințelor din tabără a fost deschis sâmbătă, 24 august, de către domnul Alexei Nesteruk (Rusia), fizician, lector la Universitatea din Portsmouth (Marea Britanie) și profesor invitat la Colegiul Biblic Teologic „Sfântul Andrei” din Moscova. Domnia sa a vorbit despre „Philosiphical Clarification of the Specificity of the Dialogue between Ortodox Theology and Science”. Domnul Nesteruk a evidențiat faptul că dialogul dintre teologie și știință reprezintă o hermeneutică mereu deschisă a condiției umane ce nu se poate realiza printr-un exercițiu exclusiv al rațiunii umane, ci doar ca experiență a comuniunii personale realizate în Biserică și în Duhul Sfânt.

Duminică, 25 august, tinerii, îmbrăcați în costume populare, au participat la Sfânta Liturghie. În continuare, domnul conf. univ. dr. Adrian Lemeni, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a susținut conferința intitulată „Repere ale dialogului dintre teologia ortodoxă și fizică”. Domnia sa a prezentat trei modalități ale dialogului dintre teologie și fizică: raționalitatea lumii, care nu poate fi explicată în mod definitiv de rațiunea umană, raționalitatea lumii, care indică simetrii profunde, fundamentale, și reciprocitatea dintre raționalitatea lumii și rațiunea umană. Domnul profesor a subliniat specificitatea Tradiției Ortodoxe, și anume viziunea cuprinzătoare care evită pozițiile reducționiste ce au în vedere autosuficiența dată fie de anumite complexe de inferioritate ale teologiei în fața științei, fie de complexele de superioritate din partea teologiei. De aceea, e nevoie de discernământ duhovnicesc în dialogul dintre teologie și fizică.

Seara, domnul Claudiu Bălan, membru al asociației „Ortodoxia Tinerilor”, a prezentat unul din proiectele sale, respectiv revista „Creatorul Universului” și site-ul „facerealumii.ro”, care încearcă să aducă informații din domeniul Creaționismului științific. Luni, 26 august, tinerii au avut parte de activități interactive de cunoaștere. Marți, 27 august, invitatul taberei va fi domnul Ștefan Cârstea, fizician și cercetător, care le va vorbi despre „Vederea darurilor Duhului Sfânt în fizică și complexitatea Universului”. Joi, 29 august, de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, după Sfânta Liturghie, tinerii vor realiza o drumeție pe Vârful Fetița unde vor avea un dialog duhovnicesc cu părinții de la Mănăstirea Oașa. Sâmbătă, 31 august, la Mănăstirea Oașa va fi prezent domnul Virgiliu Gheorghe, biofizician, doctor în Bioetică la Universitatea „Aristotel” din Tesalonic (Grecia), care le va vorbi tinerilor despre „Efectele culturii media asupra gândirii științifice”.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei