ACUM
   Sâmbătă, 25 ianuarie 2020   4°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Târnosirea bisericii din parohia Târgu-Mureș XIII

01 Sep 2019
14:33

În Duminica a XI-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor târgumureșeni. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din parohia Târgu-Mureș XIII, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Începând cu anul 1993, păstor al acestei comunități este părintele Ioan Lazăr.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Semnul distinctiv al creştinului autentic este iubirea care se jertfeşte pentru a ierta şi care se dăruieşte pentru a ajuta. Dragostea, care «nu caută ale sale şi nu gândeşte răul» (cf. I Cor. 13, 5), ne înalţă în comunitatea fiilor liberi ai lui Avraam şi, în cele din urmă, ne asigură mântuirea veşnică. Trebuie să ne fie clar că însăşi viaţa umană se ameliorează atunci când creştinii iubesc şi iartă, când dau dovadă de îngăduinţă şi de îndurare. Precum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, «lumea ar fi mai puţin păgână, dacă noi am fi mai creştini»”.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Târgu-Mureș a fost edificată în decursul anului 1993, piatra de temelie a noului locaș fiind așezată la data de 27 martie, în prezența a numeroși clerici și credincioși din parohiile municipiului. Biserica a fost împodobită cu haina picturii între anii 1995-1996, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorii Valentin Diaconu și Ioan Popescu. De asemenea, în anul 1995, în vecinătatea locașului a fost ridicată clopotnița din lemn, construcție care se identifică din punct de vedere arhitectural cu stilul tradițional maramureșean.

Toate lucrările de finisare și înfrumusețare a noii biserici au culminat odată cu oficierea slujbei de târnosire de către Părintele Arhiepiscop Irineu, duminică, 1 septembrie 2019. La finalul Sfintei Liturghii, în semn de aleasă recunoștință pentru truda depusă în activitatea pastoral-misionară pe parcursul anilor de slujire, Arhipăstorul nostru i-a oferit părintelui paroh Ioan Lazăr Diplomă de vrednicie. De asemenea, binefăcătorii și ostenitorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Ierarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.