ACUM
   Luni, 13 iulie 2020   14°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Conferință duhovnicească în parohia Rușii-Munți

27 Sep 2019
14:53

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, joi, 26 septembrie a.c., la Casa de cultură din localitatea Rușii-Munți, părintele Teodosie Colceriu, egumenul Schitului din localitatea Dumbrăvioara (județul Mureș), a susținut conferința duhovnicească intitulată „Timpul liturgic și sfințirea timpului”. Evenimentul a fost organizat de către Centrul Cultural-Catehetic și Pastoral „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, de pe Valea Mureșului Superior, prin directa implicare a părintelui Daniel Cota, preot al parohiei Rușii-Munți. La eveniment au participat numeroși tineri, însoțiți de preoții parohi, dar și credincioși din parohia organizatoare.

Părintele Teodosie a vorbit despre timp ca dar dumnezeiesc și ca act al dragostei Sale față de om, arătând valoarea pe care o are timpul în viața noastră, precum și necesitatea sfințirii lui prin intermediul slujbelor bisericești. După o prezentare riguroasă a timpului liturgic al Bisericii, respectiv al anului bisericesc caracterizat de cele trei perioade liturgice: a Octohiului, Triodului și Penticostarului, părintele Teodosie a explicat importanța săptămânii în viața duhovnicească a creștinului, dar și sfințirea fiecărei zile prin cele șapte laude: Vecernia, Pavecernița, Miezonoptica, Utrenia cu Ceasul I, Ceasul III, Ceasul VI și Ceasul IX.

Ținând cont de specificul publicului, părintele Teodosie i-a îndemnat pe tineri să înceapă și să încheie fiecare zi cu Dumnezeu, să se roage și, astfel, să sfințească timpul. Dintre cei prezenți la eveniment, amintim pe părintele Sergiu Andone, coordonatorul Centrului Cultural-Catehetic și Pastoral „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, pe domnul Chiș Bălan, primarul comunei Rușii-Munți, și pe domnul viceprimar Liviu Ceacău. La sfârșitul evenimentului, tinerii și cei prezenți au gustat din agapa pregătită.

Pr. Cosmin Maftei