ACUM
   Luni, 13 iulie 2020   12°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Eveniment cultural dedicat satului românesc, organizat pe Valea Gurghiului

07 Oct 2019
17:52

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, duminică, 6 octombrie 2019, în comuna Ibănești, a avut loc evenimentul cultural „Veșnicia s-a născut la sat”, organizat în cadrul Protopopiatului Ortodox Român Reghin de Centrul Cultural-Catehetic și Pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae” al Văii Gurghiului și Văii Beicii, coordonat de părintele Florin Franc cu ocazia Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

În acest sens, au luat parte la eveniment toți primarii actuali de pe Valea Gurghiului și Valea Beicii, foștii primari, actualii directori de școli și foștii directori, preoții parohi în funcție și preoții pensionari de pe raza localităților celor două văi, precum și dascăli și învățători pensionari care au avut un rol important în comunitățile de la sat. De asemenea, au luat parte la eveniment părinte protopop Valentin Vârva, părintele prof. dr. Claudiu Chiorean, Inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, domnul dr. Florin Bengean, director al Bibliotecii municipale „Petru Maior” din Reghin și președintele Despărțământului Reghin al ASTREI, precum și părintele Sergiu Andone, coordonatorul Centrului Cultural-Catehetic și Pastoral „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” al Văii Mureșului Superior.

Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru deosebit, cu specific tradițional, nelipsind din decor obiecte din cultura și viața satului românesc. Moderator al evenimentului a fost părintele protos. Arsenie Boariu, de la Mănăstirea Lăpușna, care a dat cuvântul spre a conferenția părintelui Petru Florin Uilean, preot al parohiei Chiheru de Jos, domnului Vasile Dumitru Dan, primarul comunei Ibănești, domnului prof. dr. Marcel Mândru, directorul Liceului Tehnologic din Gurghiu, și domnului dr. Florin Bengean, președintele Despărțământului ASTRA Reghin.

Programul evenimentului a fost înfrumusețat de artiști și interpreți de muzică populară originari din localități aparținând Văii Gurghiului și Văii Beicii, dintre care amintim pe doamna Florina Oprea și doamna Violeta Elena Man. Tot cu această ocazie, s-a tipărit o broșură intitulată „Nestemate de pe Văile Gurghiului și Beicii” ce cuprinde istoricul mănăstirilor și bisericilor de lemn monumente istorice de pe cele două văi.

Într-un cadru festiv, în semn de recunoștință și apreciere, părintele protopop Valentin Vârva a acordat diplome de excelență tuturor primarilor și foștilor primari, directorilor și foștilor directori, precum și preoților pensionari care și-au dedicat întreaga viață comunității unde au păstorit. Cu această ocazie, domnul profesor Ioan Baciu a dat citire unei poezii special creată pentru acest eveniment, creație lirică intitulată „Preoții”:

            „Avut-am preoți din vechime
            Cu patru clase sau mai mult,
            Știau să fac-o Liturghie
            Doar Domnul le era în gând.

            Erau tratați ca și iobagii
            Drepturi n-aveau nimic în plus,
            În ei văzut-au toți țăranii
            Figura blând-a lui Iisus.

            De-atuncea secole trecură
            Credința, limba au păstrat,
            Cu cei din jur se îngropară
            Iar oasele alături zac.

            Pe front o-mbărbătat soldații
            Să nu se teamă de dușman,
            Au ajutat pe toți răniții
            Ce în tranșee-agonizau.

            Închiși la Sighet și la Gherla
            Pe muribunzi o-mpărtășit,
            Iar uneori plătind cu viața
            Ca și Hristos au pătimit.

            La fiecare Liturghie
            Pâinea și vinul îl sfințesc,
            Aduc prinos de mulțumire
            Stăpânului nostru ceresc.

            Alături de primar, de dascăl
            Sunt oameni de vază în sat,
            Iubire cerem de la preot
            O vorbă bună și un sfat”.

Pr. Cosmin Maftei