ACUM
   Miercuri, 27 mai 2020   16°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Resfințirea bisericii din parohia Băla, protopopiatul Târgu-Mureș

03 Nov 2019
14:55

În Duminica a XXII-a după Rusalii, zi în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Băla, protopopiatul Târgu-Mureș. Ierarhul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Credința în nemurirea sufletului o întâlnim la toate popoarele din toate timpurile și din toate locurile. Credința în existența sufletului după despărțirea de trup este adeverită de faptul înmormântării, de obiceiurile legate de înmormântare, de respectul pe care îl dăm cadavrelor și de cultul morților. Credința în existența sufletului și în lucrarea lui după despărțirea de trup a izvorât diferite superstiții despre fantome, vampiri și stafii. Cei care nu cred în nemurirea sufletului alcătuiesc o minoritate care, de fapt, se opune nu numai revelației dumnezeiești, ci și instinctului firii omenești și mărturiei istoriei universale. Dacă sufletul își continuă existența dincolo de barierele mormântului și de vălurile morții, noi trebuie să avem mare grijă de mântuirea lui, pentru ca să ne bucurăm veșnic în casa Tatălui din cer”.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Dan Tofan a fost hirotonit diacon. De asemenea, la finalul slujbei, pentru râvna și osteneala de care a dat dovadă în activitatea administrativ-pastorală, părintele Constantin Miron, preot al parohiei Băla începând cu anul 1984, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Ierarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Băla a fost ridicată între anii 1880-1889, în timpul păstoririi preotului Dănilă Rus. În perioada 1944-1956, au fost efectuate numeroase lucrări de reabilitare a locașului de cult, timp în care a fost restaurat în totalitate exteriorul bisericii. De asemenea, între anii 2000-2004, au fost realizate ample lucrări de înfrumusețare și renovare a edificiului, fiind înlocuit vechiul turn al bisericii. De asemenea, a fost montat un nou iconostas sculptat în lemn de stejar, urmând ca între anii 2007-2012 să fie refăcută pictura bisericii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către o echipă de pictori condusă de către Emil Dunăre din Sărmașu.