ACUM
   Duminică, 29 martie 2020   9°C in Alba Iulia
Slujire arhierească la Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujire arhierească la Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș

26 Dec 2019
16:52

În cea de-a doua zi a Praznicului Nașterii Domnului, când sărbătorim Soborul Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din municipiul Târgu-Mureș. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul reședință de județ. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele protopop Olimpiu Zăhan, preot al parohiei Târgu-Mureș VIII, părintele Silviu Negruțiu, preot al parohiei Târgu-Mureș II, și părintele Petru Șerban, păstor al parohiei Târgu-Mureș II, sector II.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Întruparea Fiului lui Dumnezeu ne umple de convingerea că Dumnezeu este cu noi. Profetul Isaia, vestind venirea lui Mesia, L-a numit pe El «Emanuel» care se tălmăcește «Dumnezeu este cu noi». Prorocia s-a împlinit atunci când Cuvântul lui Dumnezeu S-a făcut trup, S-a coborât în lume și locuiește în lume printre credincioșii Săi. Domnul Însuși a promis: «Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului». Bradul de Crăciun, care rămâne verde, Îl simbolizează pe Fiul lui Dumnezeu Cel veșnic, prin care noi, oamenii, dobândim viața veșnică și nepieritoare, înfruntând cu stăruință iarna păcatelor și gerul necruțător al ispitelor”.

Biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș a fost ridicată în prima jumătate a secolului XX, pe parcursul a nouă ani, la inițiativa protopopului Ștefan Rusu. La data de 10 mai 1925, în prezența Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, a fost așezată piatra de temelie a edificiului, slujba de sfințire a noului locaș de închinare fiind oficiată în 2 decembrie 1934. De asemenea, între anii 1970-1986, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii. La data de 12 august 2012, în urma finalizării lucrărilor de reabilitare și înfrumusețare efectuate, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, dimpreună cu ierarhii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureș, în prezența a numeroși clerici și credincioși din municipiu și împrejurimi.