ACUM
   Luni, 24 februarie 2020   -2°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a liturghisit în biserica „Sfânta Treime” din municipiul Târnăveni

19 Jan 2020
14:26

În Duminica a XXIX-a după Rusalii, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea celor zece leproși, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la biserica „Sfânta Treime” din municipiul Târnăveni. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Alin Iernuțan, preot al parohiei Târnăveni II, și părintele Ionel Pintilie, păstor al parohiei Târnăveni III.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Noi, creștinii, avem datoria să-I mulţumim Bunului Dumnezeu, Care ne curăţeşte mereu de lepra păcatului prin Taina Spovedaniei, al doilea Botez. De asemenea, trebuie să-I fim recunoscători pentru că, în Dumnezeiasca Liturghie, ne inundă cu energiile harului Său şi ne hrăneşte cu Sfânta Euharistie, pâinea cea cerească. Lui Dumnezeu se cuvine să-I mulţumim nu numai pentru darurile Sale, ci şi pentru necazuri şi dureri, prin care suntem conduşi la desăvârşire. Să ne fie clar că «nimic nu este mai bineplăcut lui Dumnezeu decât un suflet recunoscător, care aduce prinos de mulţumire», precum afirmă Sfântul Ioan Gură de Aur”.

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Daniel Rus a fost hirotonit preot pe seama parohiei Goreni, protopopiatul Reghin. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, pentru osteneala și râvna de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele Alin Iernuțan a fost hirotesit întru iconom.

Biserica „Sfânta Treime” din Târnăveni a fost ridicată între anii 1937-1971, prin osteneala și contribuția tuturor credincioșilor din municipiu. Piatra de temelie a noului locaș a fost așezată la data de 10 iunie 1937, în timpul păstoririi preotului Emil Tătar, urmând ca lucrările de edificare să fie sistate între anii 1946 și 1957. La data de 24 octombrie 1971, în urma încheierii lucrărilor de finisare a exteriorului și interiorului bisericii, Mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului, Crișanei și Maramureșului a oficiat slujba de sfințire a locașului de închinare, păstor al acestei comunități fiind preotul Ioan Popa.

Noua pictură care împodobește biserica „Sfânta Treime” din Târnăveni a fost executată între anii 2005-2011, de către pictorul Nicolae Gavrileanu, perioadă în care a fost montat un nou iconostas. Lucrările de reabilitare și înfrumusețare a locașului au fost realizate cu sprijinul deosebit al clericilor și credincioșilor din municipiu, în timpul păstoririi preoților Eugen Gligor și Traian Dur. În urma finalizării tuturor lucrărilor efectuate, la data de 4 iunie 2012, Părintele Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii „Sfânta Treime” din municipiul Târnăveni.