ACUM
   Duminică, 31 mai 2020   12°C in Alba Iulia
Târnosirea bisericii din filia Ilieși, parohia Sovata II, protopopiatul Târgu-Mureș
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Târnosirea bisericii din filia Ilieși, parohia Sovata II, protopopiatul Târgu-Mureș

29 Feb 2020
14:28

Sâmbătă, 29 februarie 2020, zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfinților Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din filia Ilieși, parohia Sovata II, protopopiatul Târgu-Mureș. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se credincioșilor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Prin lucrarea Sa de mântuire, Hristos Domnul ne-a adoptat în familia lui Dumnezeu și a deschis tuturor oamenilor posibilitatea mântuirii, calea unirii cu infinitul dumnezeiesc. La Sfântul Botez, ne-a pecetluit sufletul cu o pecete neștearsă și, atunci, am devenit copiii iubiți ai Tatălui ceresc, motiv pentru care putem fi mereu voioși și fericiți. Hristos, Care ne-a răscumpărat, ne oferă prezența Sa ca să fim fericiți nu numai în cer, dar, în măsura posibilului, și pe pământ, dacă respectăm preasfânta voință a Părintelui nostru ceresc”.

La finalul slujbei, pentru râvna apostolică de care a dat dovadă în activitatea misionar-pastorală și administrativ-gospodărească, părintele Róbert Lukács, preot al parohiei Sovata II începând cu anul 2018, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din filia Ilieși, parohia Sovata II, primul locaș de cult de rit bizantin din acest ținut, a fost edificată în anul 1870, în timpul păstoririi preotului Gheorghe Oprea. În anul 1983, au fost demarate ample lucrări de consolidare și renovare a bisericii, fiind înlocuiți pereții din lemn grav afectați cu ziduri de cărămidă, slujitor al comunității de aici fiind părintele Mircea Hojda. De asemenea, între anii 2015-2017, au fost efectuate numeroase lucrări de restaurare și înfrumusețare a locașului de închinare, perioadă în care biserica a fost împodobită cu haina picturii, realizată în tehnica al secco de către pictorul Mircea Albu.